Montenegro erlajns pred gašenjem: Velika šteta...

Podgorica -- Zatvaranje Montenegro erlajnsa ili odlazak u stečaj u periodu pre ili tokom turističke sezone proizveo bi direktnu štetu kompaniji i državnom budžetu.

Izvor: cdm.me
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Ta šteta bi se merila u više desetina miliona evra, ocenjeno je iz nacionalne avio-kompanije.

Oni su saopštili da je MA od 1. juna do 30. septembra u redovnom, čarter i kod-šer saobraćaju prevezao 297.732 putnika, sa ostvarenih 3.322 leta u redovnom i čarter saobraćaju.

Kako su kazali, za prvih devet meseci ove godine prevezeno je ukupno 464.115 putnika, a plan je da se u poslednjem kvartalu preveze još oko 86.000 putnika, tako da će ukupan broj za celu godinu biti oko 550.000 prevezenih putnika.

“Odnosno MA prevozi trećinu ukupnog broja putnika na godišnjem nivou na crnogorskim aerodromima, u periodu van sezone taj procenat ide i do 45 odsto. Pri tome čini Crnu Goru dostupnu i povezanu sa glavnim evropskim centrima preko cele godine”, kaže se u saopštenju te kompanije.

Kako navode, na bazi nedavnog istraživanja tržišta za potrebe kompanije, ispostavlja se da je indirektni doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi na bazi prevezenih 550.000 putnika na godišnjem nivou oko 165 miliona evra.

“U 2018. godini planiramo da prevezemo oko 620 hiljada putnika, pa će taj doprinos biti znatno veći, blizu 200 miliona evra”, precizira se u saopštenju.

Iz MA su saopštli da je preliminarni rezultat finansijskog poslovanja za prvih devet meseci ove godine za dva miliona evra bolji u odnosu na isti period prethodne godine, dok će godišnji obrt iznositi oko 60 miliona evra.

“U MA je po svim vrstama ugovora angažovano oko 450 zaposlenih (optimizacijom će broj biti sveden na oko 350), većinom stručnog i licenciranog letačkog, tehničkog i zemaljskog osoblja u čiju su obuku uložena značajna sredstva. Neto plata zaposlenih je na godišnjem nivou oko pet miliona evra, što je značajan generator tražnje u Crnoj Gori, uz činjenicu da je za potrebe kompanije uposlena i domaća privreda u vrednosti između 1,5 do dva miliona evra”, precizira se u saopštenju.

Kako navode iz MA, model koji se trenutno razmatra, uz optimizaciju na svim nivoima poslovanja i finansijsko restrukturiranje, osim povećanja prihoda i broja putnika, značio bi i stvaranje pretpostavki za redovno izmirenje svih obaveza koje proizilaze iz poslovanja.

“Gore navedeni podaci pokazuju značaj koji kompanija ima za turizam i ukupnu crnogorsku privredu, i očigledno je da je uspešno poslovanje kompanije u 2017. godini gledano kroz broj prevezenih putnika uticalo na dobre turističke pokazatelje i visok privredni rast”, tvrde iz MA.

Prema njihovim rečima, zatvaranje kompanije ili njen odlazak u stečaj u periodu pre ili tokom turističke sezone značilo bi ogromnu štetu za državu, i kroz negativan imidž destinacije Crne Gore i, ekonomski, u smislu plaćanja obeštećenja putnicima i dobavljačima, i raspada jednog složenog poslovnog sistema koji je građen preko 20 godina.

“Takav scenario bi proizveo direktnu štetu, i kompaniji i državnom budžetu, koja bi se merila u više desetina miliona evra”, ocenili su iz MA.

Oni su kazali da, na osnovu svega navedenog, sa žaljenjem konstatuju da se rezultati koje je kompanija ostvarila u ovoj godini pokušavaju politički da oboje, s namerom da se napravi direktna šteta kompaniji zbog partikularnih političkih interesa.

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da će Vlada podržavati Montenegro erlajns i poručio da oni koji su najviše novca izneli iz ove kompanije danas je i najviše kritikuju.

“Danas Montenegro erlajns kritikuju oni koji su najviše novca izneli iz MA po osnovu naknada u upravnim odborima, dnevnicama, putovanjima", rekao je predsednik Vlade.

On je poručio da ako MA ne bude imao perspektivu, Vlada će u skladu sa zakonom pokrenuti procedure da preuzme odgovornost za to i da izmiruje obaveze prema kreditorima.

Vesti

strana 1 od 1935 idi na stranu