Nove mete poreznika - jutjuberi i instagram zvezde

Poreska uprava Hrvatske ima nove mete.

Region

Izvor: B92

Subota, 07.10.2017.

10:57

Nove mete poreznika - jutjuberi i instagram zvezde
(Foto: Thinkstock)

Sudeći prema prezentaciji PU ministru finansija Zdravku Mariću na sastanku prošle nedelje, na udaru inspektora naći će se između ostalih i igrači e-sporta, Jutjuberi, Instagram zvezde i dobitnici igara na sreću na internet stranicama van Evropske unije.

Procena Poreske uprave je da dosad ta područja nisu bila dobro pokrivena, a očigledno je da u tome ima dosta novca za nju.

E-sport je jedan od najvećih svetskih fenomena današnjice, a turniri koje organizuju igrači kompjuterskih igara nije definisan nijednim hrvatskim zakonom niti postoji definicija tog sporta. Iako je udeo e-sporta, odnosno igrača na turnirima u Hrvatskoj gotovo pa zanemariv, neko je očigledno procenio kako je sada pravo vreme da se oporezuje i ta delatnost.

S druge strane, kod popularnih hrvatskih Jutjubera i Instagram zvezda proveravaće se marketinške usluge, odnosno plaćeni spotovi, reklame i ostali sadržaji na osnovu kojih oni zarađuju novac. Taj deo takođe dosad nije bio dovoljno pokriven poreskim nadzorom, procenili su stručnjaci.

Ali nisu oni jedini koji će biti predmet interesa Poreske uprave, jer su tu i nautičari, a poseban "napor" usmeriće se na traženje njihovih jahti, što će se raditi u saradnji sa Ministarstvom pomorstva.

Veliki deo pažnje usmeriće se na igre na sreću preko interneta kako bi se sprečilo nelegalno oglašavanje igara na sreću stranih firmi. Posebno će se proveravati igrači koji se služe inostranim internet stranicama koje su registrovane van Evropske unije.

Takođe, Poreska uprava planira da nabavi i novu opremu za praćenje i nadzor trgovine na internet stranicama, pa će se tom delu posvetiti velika pažnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: