Biz / Vesti 8

Propast hrvatskog giganta dovela do "rata"

Zagreb -- Revizorski izveštaj je pokazao da je u maloprodajnom delu Agrokora prošle godine ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna (293 miliona evra).

Izvor: Tanjug, Tportal
Foto: Thinkstock

Kako je preneo hrvatski T-portal, proteklih dana optužbe su prštale na sve strane. Ivica Todorić sa svog bloga napadao je Vladu i Ramljaka, optužujući ih da su mu ukrali Agrokor i upropastili njegovo poslovanje. Todorić je optužen da je u poslovnim knjigama sakrio tri milijarde kuna neprikazanih troškova.

Od tog iznosa u Konzumu je ostvareno 1,9 milijardi kuna, izjavio je vanredni poverenik u Agrokoru Ante Ramljak.

U maloprodajnom segmentu revizija je obuhvatila Konzum i Tisak, a ukupan negativni efekat u 2015. i 2016. godini u tom segmentu iznosio je 2,5 milijardi kuna (333 miliona evra, naveo je Ramljak, izveštava agencija Hina.

Konzum je u 2016, nakon ispravke vrednosti, imao negativan kapital u iznosu od čak 7,6 milijardi kuna (milijarda evra), rekao je Ramljak, predstavljajući na konferenciji za novinare rezultate revizije finansijskih izveštaja kompanija iz sastava Agrokora, koje je uradila kuća Prajsvoterhaus Kupers (Pwc), prenosi Jutarnji list.

Pročitajte još:

- "Todorić je morao propasti, bio je previše bahat"

- Tedeski: Ovo je najveća kriza od rata 1991.

- Todorić traži komisiju: Gde je milijardu kuna

- Todorić: Zvali su me u tajnosti, pod okriljem noći

- Todorić otvorio dušu: Sve se ruši

On je naveo da je gubitak Konzuma u 2015. iznosio 1,4 milijarde kuna (186,5 miliona evra), dok je u izveštaju Agrokora pod vođstvom Ivice Todorića za tu godinu bila iskazana dobit u iznosu od 247 miliona kuna (33 miliona evra).

Komentarišući Todorićeve navode na blogu da bi eventualnih razlika u izveštajima moglo biti zbog promena poslovne politike, Ramljak je rekao:

"Ne znam kako je moguće da je to razlog kada se pritom nisu mogli promeniti računovodstveni standardi. To nisu tačne pretpostavke. Ključna brojka ispravaka vrednosti je 10 milijardi kuna (1,3 milijarde evra). Ovde je zasad reč o 'računovodstvenim nepravilnostima'. Kada završimo konsolidovane izveštaje, reći ću da li razmišljam o kaznenoj prijavi. Istražitelji DORH-a su upoznati s ovim brojkama".

Hina prenosi da je u poljoprivredim preduzećima - Belje, PIK Vinkovci i Vupik - ostvaren neto gubitak u 2016. godini od 300 miliona kuna (40 miliona evra), a u prehrambenim, koja obuhvataju Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec - 700 miliona kuna (93,2 miliona evra).

U periodu 2015. i 2016. godine ukupan negativni efekt na neto dobit u poljoprivredi dostigao je 200 miliona kuna (26,6 miliona evra), a u prehrani 1,4 milijarde kuna (186,5 miliona evra).

Najznačajniji negativni uticaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazao je revizorski izveštaj.

Ramljak je rekao da revizija Agrokora koju je napravio obuhvata 27 društava, koja su obveznici zakonske revizije u Hrvatskoj, zatim tri društva u Srbiji i tri u BiH, pri čemu je obuhvaćeno 99 posto grupnog prihoda i 98 odsto grupne dobiti za 2016. godinu.

"Zahvaljujući zaštiti koju društvima sada pruža zakon o postupku vanredne uprave s ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izveštaji pripremljeni su po načelu neograničenosti poslovanja", istakao je Ramljak, pojasnivši da je to važno, jer da nema tog zakona, finansijski izveštaji bi doveli u pitanje budući opstanak cele grupe i kompanija, odnosno trebalo bi da se otvori stečajni postupak.

Ukoliko bi se izveštaji pripremali na likvidacijskoj osnovi, na bazi stečaja, gubitak vrednosti po kompanijama bio bi puno veći, napomenuo je Ramljak.

Na novinarskoj konferenciji koja je u toku, vanredna uprava Agrokora predstavlja najvažnije nalaze revidiranih finansijskih izveštaja za ključne pojedinačne kompanije u sastavu Agrokor grupe, s izuzetkom Agrokora d.d.

Iz Agrokora, naime, najavljuju objavu revidiranog finansijskog izveštaja Agrokora d.d. i revidiranog konsolidovanog finansijskog izveštaja grupe Agrokor za početak iduće nedelje, nakon što budu predstavljeni Privremenom veću poverilaca, navodi hrvatska agencija.

Komentari 8
Čitajte
Pošalji komentar