Biz / Vesti 2

Muke na auto-putu: Ovo će tek da bude problem

Podgorica -- Petlje Smokovac nema na trasi prioritetne deonice auto-puta Bar Boljare. To se vidi na projektu trase prioritetne deonice od Smokovca do Mateševa.

Izvor: cdm.me
Foto: Thinkstock

Projekat je izradila kineska kompanija CRBC, a deonica je dugačka 40,871 kilometara, a imaju je Ministarstvo saobraćaja i svih 86 podizvođača.

Ministar rada Kemal Purišić nagovestio je da bi i snabdevanje vodom i strujom moglo biti predmet arbitraže. Procenjuje se da se radi o poslovima vrednim 70 miliona evra.

To, međutim, ne znači da ona nije projektovana. Prema saznanjima Pobjede, CRBC je dobila nalog i isprojektovala petlju Smokovac, ali ova nije ušla u ugovor za izgradnju prioritetne deonice.

Tu činjenicu je prvi pomenuo premijer Crne Gore Duško Marković tokom obilaska trase prioritetne donice 29. avgusta ove godine, dve godine nakon početka izgradnje auto-puta.

To je ponovio resorni ministar Osman Nurković prošle srede, da bi potom javnost saznala da je formiran tim za pregovore sa kineskom kompanijom, koja tvrdi da joj niko nije naručio izgradnju te petlje.

Nurković je kazao da bi petlja trebalo da produži trasu prioritetne deonice za kilometar i po na 42,371 kilometar.

Kinezi su, prema saznanjima Pobjede, duže od godinu upozoravali Vladu na taj propust.

Smokovac bez dozvole

Ministarstvo održivog razvoja je, na zahtev Ministarstva saobraćaja, izdalo dozvole za petlje Pelev brijeg 4. marta ove godine, Mateševo 23. juna i petlje Veruša 27. juna. Za petlju Smokovac dozvola nije ni tražena.

Izvor Pobjede, blizak Vladi, tvrdi da bi ta petlja trebalo da bude predmet drugog ugovora, odnosno izgradnje deonice autoputa Mateševo-Andrijevica.

U toku su pregovori sa Kinezima, a predstavnici Vlade saopštili su da bi, ukoliko se ne dogovore, petlja mogla da završi na arbitraži. Iz CRBC Pobjedi su potvrdili da su u toku intenzivni pregovori.

Izvođač radova na autoputu i investitor pregovaraju o petlji Smokovac radi rešavanja ovog pitanja. Napori i jedne i druge strane usmereni su ka tome da definisani rok završetka radova na prioritetnoj deonici auto-puta ne bude doveden u pitanje rekli su Pobjedi iz CRBC i dodali da će po završetku pregovora obavestiti javnost.

Kinezima je prioritet poštovanje roka, koji ističe u maju 2019. godine. Ako ga ne ispoštuju, plaćaće penale.

Crnogorskoj strani je najbitnije da cena izgradnje ne prekorači ugovorenih 809 miliona evra. Iako je iz Vlade ranije nagovešteno da bi trebalo računati i na deset odsto nepredviđenih troškova.

Sporno vodosnabdevanje

Prema nezvaničnim informacijama sa trase, problema ne fali.

Ministar rada Kemal Purišić nedavno izjavio da neće samo petlja biti predmet arbitraže već i snabdevanje auto-puta vodom.

Kako Pobjeda saznaje, CRBC je projektovao elektroinstalacije, ali još nije obezbeđen priključak za stalno napajanje strujom. Završeno je jedva deset odsto projekta vodosnabdevanja, koje je neophodno za protivpožarnu zaštitu, snabdevanje objekata na petljama, vidikovce, benzinske pumpe i ugostiteljske objekte duž trase i snabdevanje stanovništva u koridoru auto-puta na bezvodnim lokalitetima.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, CRBC je u aprilu ove godine sa firmom “Čelebić“ sklopio ugovor za obradu projekta vodovodnog sistema za potrebe ove trase.

“Čelebić“ je zaključio ugovor sa specijalizovanom podgoričkom institucijom za izvođenje hidrogeoloških istraživanja na Tari nizvodno od Mateševa.

Obezbeđivanje ovih priključaka koštalo bi, procenjuje se, 70 miliona evra.

Na prioritetnoj trasi predviđene su, za sada, tri petlje, 18 tunela, 13 mostova i pet vijadukata.

Do sada je izdato l7 građevinskih dozvola i ostalo je još da se izdaju za Smokovac i Mrke, gde je problem izmeštanje groblja.

Traži se novi model za gradnju druge donice

Odgovarajući na pitanje kako će se graditi petlja Smokovac na auto-putu Bar Boljare, Simović je rekao da je stvar potpuno jasna i da će se graditi i platiti ono što je ugovoreno.

“Razmišljamo sada kako da ukupni projekat auto-puta završimo i kako da, dok se intenziviraju radovi na prvoj deonici, već stvorimo pretpostavke da krene realizacija i druge faze. Treba da se potrudimo da počne gradnja druge deonice, možda i dok još traje prva deonica. Trudimo se, tražimo rešenja i mislim da ćemo ih naći, da po nekom novom modelu obezbedimo gradnju druge deonice”, rekao je Simović i dodao da je razmišljao da li je ova priča o petlji Smokovac plasirana da bi se u javnosti zamaglili intenzivirani radovi na auto-putu.

Ponovio je da će ove godine biti potrošeno svih 193 miliona za auto-put, koliko je planirano.

Poručio je da nema auto-puta bez petlje, ni bez nastavka druge deonice.

Komentari 2
Čitajte
Pošalji komentar