Biz / Vesti 5

Šta se krije iza enormnog skoka cene maslaca?

Zagreb -- Cene maslaca već neko vreme toliko divljaju da će taj mlečni proizvod postati luksuz većini domaćinstava.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Foto: Thinkstock

Predsednik Uprave "Meggle Hrvatska d.o.o." Marjan Vučak misli pak da će se trend poskupljenja nastaviti još neko vreme, sve dok zemlje s najvećom proizvodnjom maslaca kao što su Nemačka, Holandija i Irska ne stabilizuju proizvodnju zajedno sa svojim seljacima. Glavni razlog poremećaja cene maslaca na tržištu jeste, dodaje on, manja proizvodnja sirovina, a povećana tražnja. “Ovo je vrlo volatilno tržište i ciklusi promena sveopštih okolnosti se u kratkom vremenu mijenjaju. Stoga očekujemo stabilizaciju za nekoliko meseci. Na našim će prostorima biti dodatnih problema s obzirom na sušu koja će prouzrokovati dosta poteškoća u ratarstvu te samim time i u proizvodnji mleka. Očekuje se da će porasti cene svih mlečnih proizvoda. Cene biljnih masnoća takođe su u porastu no ne tako drastično kao što je to slučaj s masnoćama životinjskog porekla”, objašnjava Vučak. Iz "Dukata", pak, poručuju kako su prisiljeni uvoziti mlečnu mast, i to znatno skuplje nego inače, što je uticalo i na cenu njihovog finalnog proizvoda - maslaca.

Kad je pre neki dan pakovanje od 250 grama dostiglo cenu od 25 kuna, svi su bili u neverici zbog enormnog poskupljenja, piše Slobodna Dalmacija.

U trgovini košta 25,99 kuna. "Dukatov" je samo kunu jeftiniji, a onaj "Megleov" stoji 21,99 kuna. Reč je, međutim, o manjem pakovanju, onom od 200 grama, pa kupcima dođe na isto.

Lani se u ovo vreme maslac mogao kupiti po prosečnoj ceni od 17 kuna, a godinu ili dve pre toga u redovnoj se prodaji mogao naći i za 13 kuna po pakovanju.

Branko Bobetić, direktor udruženja "Croatiastočar", koja okuplja proizvođače mesa i mleka, kaže da je spomenuta situacija odraz prilika na evropskom tržištu.

“Ukupan otkup mleka u prvih sedam meseci ove godine je značajno manji nego lani. Proizvodnja maslaca smanjena je, pak, za šest odsto, a obranog mleka u prahu, glavnog sastojka u proizvodnji maslaca, za čak 12 odsto. Trenutno je situacija takva da je cena maslaca četiri puta veća u odnosu na tržišnu cenu obranog mleka. To dosad nikad nije bio slučaj...”, kaže on.

Osim toga, pre je maslac bio znatno jeftiniji zato što smo imali lagere koji su se stvorili nakon ruskog embarga 2014. godine. Sad smo, pak, te lagere potrošili i nema viškova, a poznato je da se maslac proizvodi kad imate viškove, objašnjava Bobetić i dodaje kako je porastao i izvoz maslaca prema Kini.

Naime, u ovoj zemlji završi čak 20 odsto ukupno proizvedenog maslaca u Evropi, što je takođe uticalo na smanjenje zaliha nagomilanih ruskim embargom i ukidanjem mlečnih kvota.

Znači li to da bi kupci trebalo da kupuju i zamrzavaju maslac kako bi ga imali za Božić kad je potrošnja ove namirnice možda i najveća?

“U sledećem periodu očekujem laganu konsolidaciju cena, no u decembru bi one opet mogle rasti. Nije neverovatno i da dođe do nestašice maslaca pred Božić, ali teško je to prognozirati”, kaže Bobetić.

Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja nema mleka za svoje potrebe. Naime, godišnje proizvede svega 500 miliona litara mleka, a potrebno nam je 900 miliona litara.

Komentari 5
Čitajte
Pošalji komentar