Povučen keks za decu belgijskog proizvođača

Hrvatska agencija za hranu i Ministarstvo poljoprivrede naložili su povlačenje iz prodaje Keksa za decu sa ukusom jabuke belgijskog proizvodjača Belkorn.

Region

Izvor: B92

Petak, 29.09.2017.

13:26

Povučen keks za decu belgijskog proizvođača
Foto: Thinkstock / ilustracija

Kako se navodi, keks je povučen zbog prisustva kancerogene materije akrilamida.

Reč je o keksu Biskids od 150 grama za decu od šest meseci i starije.

"Povlače se keksi pod oznakom lot broja 171401 s rokom trajanja do 3. aprila 2018. i lot broj 171905 s rokom trajanja do 12. maja 2018. zbog prisutnosti povećanog sadržaja akrilamida, saopštilo je Mnistarstvo poljoprivrede.

Akrilamid nastaje prirodnim putem u hrani koja se priprema na visokim temperaturama, iznad 120 stepeni Celzijusa, prilikom pečenja, roštiljanja, prženja u fritezi itd.

Naučni odbor za kontaminante u prehrambenom lancu (CONTAM) je mišljenja da akrilamidu u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka kod potrošača svih starosnih grupa.

Zbog niske telesne mase, oboljevanju od ove opake bolesti su najploznija deca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: