Kako su Hrvati postali bogatiji za 682 €

Finansijska imovina u hrvatskim domaćinstvima porasla je za 7,5 odsto u 2016, što je gotovo identično stopi rasta članica EU iz istočne Evrope od osam odsto.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Četvrtak, 28.09.2017.

19:41

Kako su Hrvati postali bogatiji za 682 €
(Foto: Thinkstock)

Iako je građanima Hrvatske finansijska imovina prošle godine porasla u skladu sa stopom rasta u istočnoj Evropi, to je pre svega zasluga velikog razduživanja, pokazuje izveštaj o svetskom bogatstvu osiguravajuće kuće Allianz.

S prosečnih 9.100 evra finansijske imovine - u šta Allianz ubraja štednju u banci, obveznice, kao i imovinu u penzionim fondovima i osiguranjima - Hrvatska je ostala na 33. mestu od 53 države u istraživanju, između Letonije i Litvanije.

Neto finansijska imovina u hrvatskim domaćinstvima porasla je za 7,5 odsto u 2016, što je gotovo identično stopi rasta članica EU iz istočne Evrope od osam odsto.

Solidni rezultati mogu se pripisati praktično jednom određenom razvoju situacije, a to je sve veće smanjenje dugova, piše u istraživanju. Naime, domaćinstva u Hrvatskoj lani su uspela da smanje svoje dugove za neverovatnih 5,3 odsto, a u poslednjih pet godina, tokom kojih je rast duga uvek bio negativan, dugovi su smanjeni za više od 10 odsto. Time se nivo duga smanjio za šest bodova i pao na 37 odsto, što je još uvek iznad regionalnog proseka od 33 posto (za članice EU).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: