Ruski ambasador: Ruski novac mora biti vraćen

Ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je povodom situacije u Agrokoru da dug Rusiji mora biti vraćen.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 28.09.2017.

12:16

Ruski ambasador: Ruski novac mora biti vraćen
Foto: Thinkstock

“Dug prema Rusiji i ruski novac moraju biti vraćeni Rusiji', kazao je Azimov.

Prethodno je o Agrokoru govorio u rukavicama i apelirao da se problem reši “u zajedničkom interesu svih strana, uključujući Sberbank i VTB bank”.

“Razgovori se nastavljaju, a Sberbank je s pravom zabrinuta i nadamo se da će se u idućim danima politički čelnici Hrvatske dotaći ove teme”, kazao je pred novinarima.

Kaže da je zadovoljan jer će se, kazao je, “prvi put u 25 godina raspravljati o odnosima s Rusijom u kontekstu energetike”.

“Rusija ima najveću ulogu u snabdevanju Evrope gasom i naftom i tako ćemo nastaviti u interesu Evropske unije i Hrvatske, nikada to nismo koristili kao instrument političkog pritiska. Nadamo se poboljšanju odnosa s Hrvatskom na različitim poljima i dobro je da smo započeli politički dijalog nakon pauze koja je, nažalost, trajala deset godina”, dodao je Azimov.

Nabrojao je posetu hrvatskog ministra spoljnih poslova Moskvi u maju, zatim susret parlamentarnih delegacija u julu, idućih dana Martina Dalić predvodiće delegaciju na međuvladinom susretu posvećenim ekonomiji, trgovini i nauci, a sve će kulminirati posetom predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja će po njegovoj najavi “imati intenzivne razgovore s predsednikom Putinom”.

“Na tom susretu dotaći će se sva pitanja naše bilateralne saradnje i definisati nova polja na kojima možemo sarađivati, uključujući energetiku”, rekao je Azimov.

Najavio je i da Rusija čini sve što može kako bi se rešio problem zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu te da će rafinerija u Bosanskom Brodu uskoro preći na plinski pogon.

“Postoje velike mogućnosti za ruska ulaganja u Hrvatskoj, a isto tako nadam se da će se stvoriti dobre okolnosti za hrvatske investitore u Rusiji, recimo u farmaceutskoj ili industriji kozmetike. Kad se sankcije ukinu - a mi želimo da se to dogodi što pre - hrvatska hrana, mandarine ili riba ponovo će se naći na ruskom tržištu. Ukidanjem sankcija Hrvatska će biti na velikom dobitku jer vašu zemlju Rusija tradicionalno smatra pouzdanim partnerom', zaključio je Azimov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: