Šoping bum "preko grane": Ostaviše milione u Bosni

Prekogranični šoping Slavonaca u susednoj Bosni i Hercegovini, sudeći prema vrednosti kupljene robe za koju je podnet zahtev za povrat PDV-a, sve više cveta.

Izvor: Glas Slavonije
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kupci kažu da se na kupljenu robu u vrednosti od 100 KM, uključujući i povrat PDV-a, može uštedeti oko 150 kuna. Sve više mladenaca iz Županje i okoline svoje svadbene svečanosti odlučuje organizovati u restoranu u Orašju, gde gosti imaju punu komociju i pušači ne moraju svako malo izlaziti napolje da zapale cigaretu. Hoće li interes splasnuti nakon stupanja na snagu zabrane pušenja u javnim prostorima, ostaje da se vidi. Naime, parlament i vlada FBIH prihvatili su Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana i duvanskih proizvoda. Njima je predviđena zabrana pušenja u svim javnim zatvorenim prostorijama – javnim ustanovama, tržnim centrima, trgovinama, ugostiteljskim i drugim objektima koji obavljaju uslužnu delatnost.

U oraškoj Posavini zabeležen je pravi šoping bum.

U prvih šest meseci ove godine preko graničnog prelaza Orašje, jednog od najposećenijih prelaza u BiH, zabeležen je prelazak čak 2.127.957 osoba i 932.717 vozila. Dnevno je, računica govori, prelazom Županja-Orašje u proseku prolazilo 5.153 vozila s 11.757 putnika.

Jedan od glavnih razloga odlazaka u prekogranični šoping je povrat PDV-a na kupljenu robu, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 odsto. Strani državljani koji nemaju prebivalište u toj državi carinskoj službi na uvid daju račune, robu i original popunjen obrazac za povrat poreza. O osetnom porastu šoping-turizma govore podaci koje je Glasu Slavonije dostavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH sa sedištem u Banjaluci.

“Od 1. januara do 30. juna 2017. na graničnom prelazu Orašje overeno je 22.528 obrazaca za povrat PDV-a stranim državljanima, a ukupan iznos koji bi trebalo da bude vraćen je 1.707.053,25 konvertibilnih maraca”, kaže PR Uprave Ratko Kovačević.

Reč je o iznosu od oko 6,8 miliona kuna koji pokazuje da su u prvih šest meseci ove godine strani državljani, a u konkretnom slučaju prednjače Slavonci, u trgovačkim centrima bosanske Posavine potrošili više nego u celoj 2016. Putnici su lane prijavili kupljenu robu vrednu više od 10 miliona KM (oko 40 miliona kuna). Za nju su tražili povrat 1,456.984,41 KM (nešto manje od šest miliona kuna) PDV-a.

Ako se zna da se pravo na povrat poreza ostvaruje kupovinom robe u vrednosti minimalno 100 konvertibilnih maraka (400 kuna), u šta se ne računa alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duvana te motorna ulja i goriva, a da svakodnevno brojni građani preko granice odlaze upravo zbog tog razloga, ukupni iznos koji su Slavonci ostavili u BiH mnogo je veći.

Mnogo je kupaca, posebno iz županjske Posavine koji često odlaze u Orašje i troše manje od 100 KM (400 kuna) za jednu kupovinu, a treba spomenuti Arizonu te poznatu orašku pijacu, na kojoj Slavonci takođe ostavljaju pozamašne svote, ali ne ostvaruje pravo na povrat poreza.

Kupci preko granice odlaze i zbog PVC stolarije, nameštaja, dečjih kolica i opreme za novorođenčad, odeće, obuće, auto-mehaničarskih, vulkanizerskih i frizerskih usluga, ali i školovanja, razonode, zabave i provoda. Najtraženija roba zasigurno je rezani duvan, koji se u Orašju prodaje po ceni od 100 do 120 kuna za kilogram.

Vesti

strana 1 od 1969 idi na stranu