"Hrvatska prevara je neviđena, bez presedana"

Zagreb -- Sberbanka će na sudu tražiti povraćaj duga od Agrokora, najavio je čelnik Sberbanke Herman Gref rekavši da je Agrokorov slučaj prevara bez presedana

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iz Sberbanke podsećaju da je Agrokorov dug prema Sberbanci 1,1 milijardu evra, a proizlazi iz nekoliko zajmova te da je u avgustu Sberbanka u Hrvatskoj pokrenula kazneni postupak protiv osnivača i većinskog deoničara Agrokora Ivice Todorića.

Sberbanka planira da procesuira i revizora koji je potvrdio Agrokorove falsifikovane poslovne izveštaje skrivajući obaveze veće od jedne milijarde dolara, rekao je Gref novinarima, prenosi agencija Tas i drugi ruski mediji.

"Što se tiče hrvatskog slučaja, ništa se ne menja. Imamo pravnu strategiju i ne mislimo da je ona na kratke staze. Naše su rezervacije (za Agrokorov dug) stopostotne, pa smo spremni za dugotrajni parnični postupak i dovešćemo pred lice pravde sve osobe koje su tamo počinile očiglednu prevaru", rekao je Gref.

Dodao je kako je već podnesena kaznena prijava protiv vlasnika i uprave Agrokora te da se nada kako će "odgovornosti privesti i revizorsku kompaniju koja je potvrdila lažne izveštaje".

Kaže kako je za to nužno nekoliko pravnih koraka i dokumenata, za što je potrebno određeno vreme te da već učinjeni pravni koraci, kao i oni koji slede, svedoče o tome da će se Sberbanka s slučajem Agrokor baviti detaljno.

"Imamo velika potraživanja, kako u vezi sa shemom koju sprovodi hrvatska vlada, tako i prema menadžerima i revizorima same kompanije. Putem suda vratićemo naš novac, ali to može da potraje", rekao je Gref.

Prema njegovim rečima, Sberbanka ne namerava da više finansira Agrokor.

"Situacija je za nas krajnje netransparentna, to smo nekoliko puta istakli hrvatskoj vladi. Čudno je što hrvatska vlada podupire odsustvo netransparentnosti. U nedostatku transparentnosti, kada ne razumemo koliko je novca potrebno za kompaniju i kakav je kvalitet upravljačkog kadra, kada ne razumemo koliko se učinkovito troši ovaj novac, ne želimo da učestvujemo u takvim procesima ", dodao je šef Sberbanke.

Gref je rekao da se Sberbank u slučaju Agrokor prvi put suočava s tako velikom prevarom.

"Mi ćemo postići naš cilj. Slučaj je bez presedana. Imamo takvu prevaru, još neviđenu, kada uprava skriva stvarno stanje, fingira dobit i skriva se iza neravnoteže obveza veće od milijarde dolara. Ovo je prvi takav slučaj s kojim smo se susreli, ali ipak mislim da ćemo doći do cilja", rekao je Gref, a prenose ruski mediji.

Vesti

strana 1 od 1953 idi na stranu