Stižu Šveđani, država im kupuje posao za 1.300 EUR

Dok hrvatski ugostitelji muku muče s manjkom radne snage, Šveđani nude rešenje.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

12:30

Stižu Šveđani, država im kupuje posao za 1.300 EUR
Foto:Thinkstock

Dok u Hrvatskoj traju rasprave o tome treba li nedostatak radne snage u hotelima, restoranima i na gradilištima nadomestiti onom iz Filipina ili Bugarske, sva je prilika da će poslodavci iz te zemlje dovoditi radnike iz Švedske, Italije i Francuske.

Te su države, naime, pripremile svojim nezaposlenima i zaposlenima starijima od 35 godina podsticaje da se presele u neku od članica Evropske unije, koji u Švedskoj dosežu i do 1.300 evra, samo za poslodavca koji bi uzeo njihovog radnika.

Šveđani su za sada najdalje dogurali u osmišljavanju stimulacija za odlazak njihovih radnika u inostranstvo, pa su, među ostalim, spremni do 350 evra da plate troškove odlaska na razgovor za posao i pripadajuću dnevnicu od 250 evra, te kompletne troškove preseljenja radnika sa porodicom, učenja jezika i nostrifikacije isprava o stručnoj spremni ako je potrebno.

Spomenuti podsticaj za poslodavca izvan Švedske odnosi se na troškove obuke, pripravništvo i probni rad.

Za ovaj podsticaj kod švedske službe za zapošljavanje mogu konkurisati poslodavci iz drugih članica Unije koji žele dovesti radnika iz Švedske, nezaposleni, ali i zaposleni koji se žele preseliti u drugu članicu Unije, a konkurs je otvoren do maja iduće godine.

Švedska služba za zapošljavanje odmah je zainteresovanima ponudila saradnju s berzama rada u osam članica Unije, među kojima su i berze u Sloveniji, Irskoj i Rumuniji.

S druge strane, Francuska je, sudeći prema ponudama francuske berze rada za preseljenje radnika i nezaposlenih, namerila građane željne odlaska u "gastarbajterstvo" usmeriti pre svega prema Kvebeku, frankofonskoj pokrajini u Kanadi, kao i prema Belgiji i Luksemburgu.

Hrvatski biro, za sada nije uključen kao partner u program švedske i francuske službe za zapošljavanje, ali je saradnik na istom izalijanskom projektu.

“Iako Hrvatski zavod za zapošljavanje nema status partnera u projektima Švedske i Francuske, oni su dostupni hrvatskim građanima pod jednakim uslovima kao i ostalim građanima EU-a”, ističu u HZZO-u.

Međutim, koji je interes triju članica Evropske unije da stimulišu odlazak svojih građana u inostranstvo? Budući da je projekt "Reactivate" osmislio EURES, institucija EU zadužena za tržište rada, jasno je da se želi povećati razmena radnika unutar Unije.

“Reactivate je ciljani program mobilnosti EU koji pomaže osobama starijim od 35 godina da pronađu posao ili praksu u drugoj državi članici EU. Program je ponajpre namenjen osobama koje su nezaposlene, ali mogu učestvovati i osobe koje žele promeniti posao”, kažu u Zavodu za zapošljavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: