Istorija se ponavlja: 30 godina najveće afere SFRJ

Pre tačno trideset godina jugoslovenska javnost saznala je za goleme finansijske malverzacije u jednoj od najvećih prehrambenih kompanija - Agrokomercu.

Region

Izvor: index.hr, RTV Slovenija

Sreda, 16.08.2017.

10:41

Istorija se ponavlja: 30 godina najveće afere SFRJ
Foto:Thinkstock

Finansijske poteškoće u koje je zapao najveći trgovačko-prehrambeni div na području bivše Jugoslavije, Agrokor, nekako se podudaraju s 30. godišnjicom otkrivanja najvećeg finansijskog skandala u SFRJ, u čijem centru je bio bosanski prehrambeni div Agrokomerc iz Velike Kladuše.

Agrokomerc je bio projekt Fikreta Abdića, koji je jedan od najvećih prehrambenih kompleksa u Jugoslaviji stvorio od poljoprivredne zadruge u Velikoj Kladuši, koja je imala samo 26 zaposlenih. Agrokomerc je na vrhuncu svoje moći zapošljavao oko 13.600 ljudi, uglavnom na severozapadu zemlje, ali takođe i u drugim jugoslovenskim republikama.

Poređenja radi, Agrokor ima oko 60.000 zaposlenih.

U noći s 26. na 27. januara 1987. godine izbio je požar u središnjem skladištu podružnice Agrokomerca u Velikoj Kladuši. Požar je izazvao veliku štetu, koja je tada procenjena na oko pet miliona dolara. Istražitelji požara su kao mogući uzrok naveli termoakumulacionu peć ili ljudski uzrok, ali su se pojavile i sumnje da je požar podmetnut. Podstakle su ih bivše jugoslovenske državne vlasti, jer je u to vreme Agrokomerc bio neosvojiva tvrđava za razne inspektore i kontrolore. U istrazi je učestvovala tadašnja Služba državne bezbednosti, koja će pokrenuti finansijsku istragu u Agrokomercu.

Pola godine nakon požara, u avgustu 1987. godine, tadašnja vlada BiH, republičko Izvršno veće, izdala je saopštenje da su se dogodile velike finansijske malverzacije u Agrokomercu. Dana 15. avgusta, beogradski list Borba objavljuje članak o tome da je Agrokomerc izdao oko 400 miliona dolara menica, i to kod 63 jugoslovenske banke.

Epilog afere bio je pad Agrokomerca, čije delove još uvek pokušava prodati Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Afera Agrokomerc tada je pomela s položaja važne bosanske političare. Među njima i Hamdiju Pozderca, koji je trebalo da preuzme vođstvo kolektivnog Predsedništva SFRJ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: