Istorija se ponavlja: 30 godina najveće afere SFRJ

Pre tačno trideset godina jugoslovenska javnost saznala je za goleme finansijske malverzacije u jednoj od najvećih prehrambenih kompanija - Agrokomercu.

Izvor: index.hr, RTV Slovenija
Podeli
Foto:Thinkstock
Foto:Thinkstock

Bivši prvi čovek Agrokomerca Fikret Abdić je uhapšen i osuđen na prvostupenom sudu za "kontrarevolucionarno ugrožavanje društvenog uređenja na 4,5 godine zatvora", ali presuda nikada nije bila konačna. Iz zatvora je pušten krajem 1989. godine. Abdić je zbog svoje uloge u ratu u Bosni i Hercegovini (1993. godine je, između ostalog, proglasio Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna), u Hrvatskoj kasnije osuđen za ratne zločine, najpre na 20 godina zatvora, a zatim mu je kazna smanjena na 15 godina. Nakon dve trećine odslužene kazne, pušten je iz zatvora u Puli. Vratio se u Veliku Kladušu, gde je izabran za opštinskog načelnika.

Finansijske poteškoće u koje je zapao najveći trgovačko-prehrambeni div na području bivše Jugoslavije, Agrokor, nekako se podudaraju s 30. godišnjicom otkrivanja najvećeg finansijskog skandala u SFRJ, u čijem centru je bio bosanski prehrambeni div Agrokomerc iz Velike Kladuše.

Agrokomerc je bio projekt Fikreta Abdića, koji je jedan od najvećih prehrambenih kompleksa u Jugoslaviji stvorio od poljoprivredne zadruge u Velikoj Kladuši, koja je imala samo 26 zaposlenih. Agrokomerc je na vrhuncu svoje moći zapošljavao oko 13.600 ljudi, uglavnom na severozapadu zemlje, ali takođe i u drugim jugoslovenskim republikama.

Poređenja radi, Agrokor ima oko 60.000 zaposlenih.

U noći s 26. na 27. januara 1987. godine izbio je požar u središnjem skladištu podružnice Agrokomerca u Velikoj Kladuši. Požar je izazvao veliku štetu, koja je tada procenjena na oko pet miliona dolara. Istražitelji požara su kao mogući uzrok naveli termoakumulacionu peć ili ljudski uzrok, ali su se pojavile i sumnje da je požar podmetnut. Podstakle su ih bivše jugoslovenske državne vlasti, jer je u to vreme Agrokomerc bio neosvojiva tvrđava za razne inspektore i kontrolore. U istrazi je učestvovala tadašnja Služba državne bezbednosti, koja će pokrenuti finansijsku istragu u Agrokomercu.

Pola godine nakon požara, u avgustu 1987. godine, tadašnja vlada BiH, republičko Izvršno veće, izdala je saopštenje da su se dogodile velike finansijske malverzacije u Agrokomercu. Dana 15. avgusta, beogradski list Borba objavljuje članak o tome da je Agrokomerc izdao oko 400 miliona dolara menica, i to kod 63 jugoslovenske banke.

Epilog afere bio je pad Agrokomerca, čije delove još uvek pokušava prodati Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Afera Agrokomerc tada je pomela s položaja važne bosanske političare. Među njima i Hamdiju Pozderca, koji je trebalo da preuzme vođstvo kolektivnog Predsedništva SFRJ.

Region

strana 1 od 58 idi na stranu