Hrvati popustili, ipak obaraju takse

Ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović pregovarao je s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i dogovorio da će takse biti smanjene.

Region

Izvor: B92

Utorak, 08.08.2017.

13:28

Hrvati popustili, ipak obaraju takse
Foto: Thinkstock

Međutim, nije dogovoreno za koliko.

Nakon što je u Sarajevu na sastanku ministara četiri zemlje regiona zaključeno da Hrvatska mora hitno da ukine diskriminatorske odredbe, ministar Mirko Šarović je pregovarao s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

Nezvanično, saglasni su da taksa bude po jednom transportu, odnosno kamionu, jedinstvena, bez obzira na to koliko se vrsta voća i povrća prevozi.

Još nema dogovora koliko će se taksa smanjiti, traga se za evropskim prosekom, saznaje Kliks.ba.

O odluci Hrvatske, koja izvoznike povećanjem uvozne takse za 22 puta, čime zemlje regiona stavlja u nepovoljan položaj, nastaviće se konsultacije.

U Hrvatskoj je stupio na snagu Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, čime su naknade za inspekcijski nadzor s 12 evra povećane na 270 evra.

Podsećamo, u zgradi Parlamenta BiH tim povodom su se juče, na poziv ministra spoljne trgovine Mirka Šarovića, sastali ministri trgovine BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski potpisali su zajedničko pismo koje su poslali Evropskoj komisiji, a Hrvatsku su pozvali da hitno ukine diskriminatorske odredbe.

Zatražili su da cena inspekcijskog nadzora odgovara stvarnim troškovima postupka i bude usklađena s prosečnim cenama u zemljama regiona i EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: