Već posrću a to nije loša vest jer biće - još gore

Italijanska banka Intesa Sanpaolo smanjila je procenu rasta hrvatske privrede za ovu godinu sa 3,2 na 2,9 procenata, a u 2018. očekuje njegovo dalje usporavanje

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 30.06.2017.

10:31

Već posrću a to nije loša vest jer biće - još gore
Foto: Thinkstock

Analitičari banke u analizi upozoravaju da prvi podaci iz drugog ovogodišnjeg tromesečja ukazuju na manje povoljne rezultate, s obzirom na negativan uticaj krize u Agrokoru, prenosi Poslovni dnevnik.

Tako navode da je industrijska proizvodnja u aprilu pala na godišnjem nivou za 0,6 posto, usled pada proizvodnje energije za 4,3 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,2 procenta.

To je, kako napominju, delom povezano s godišnjim padom od 7,1 odsto u proizvodnji hrane, koji je verovatno posledica previranja u Agrokoru.

"Istovremeno, realni rast u trgovini na malo usporio je na 3,4 odsto na godišnjem nivou, odražavajući narušeno poverenje potrošača iz aprila", piše u izveštaju Intese.

"Shodno našim očekivanjima da bi turistička sezona mogla delom da neutrališe slabljenje potrošnje i investicionog profila zbog zahtevnog procesa restrukturiranja u Agrokoru, smanjili smo procenu rasta hrvatske ekonomije za 2017. na 2,9 odsto", navodi se u analizi Intese.

Iz banke su takođe poručili da u 2018. očekuju dalje usporavanje rasta, budući da se efekti od ovogodišnjeg smanjenja poreza smanjuju, a restrukturiranje Agrokora vrši dodatni pritisak na povezane učesnike.

Iz istog razloga je Evropska komisija smanjila procenu rasta hrvatskog BDP-a za ovu godinu s 3,1 na 2,9 odsto, podseća Poslovni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: