Slovenac ima 13 odsto više nego pre krize

Prosečno slovenačko domaćinstvo koje broji 2,5 člana od početka ekonomske krize do danas bogatije je za 13 odsto.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Poseduje i vrednost od 138.000 evra, izraženu i u finansijskoj i nefinansijskoj imovini. To bi značilo da prosečni Slovenac ima 55.200 evra, od čega više od polovine otpada na nefinansijsku imovinu, bolje rečeno nekretnine.

Što se tiče novca, prosečni je "težak" 19.797 evra i u poslednjem kvartalu lani imao je više nego u drugom kvartalu 2008, onome koji je prethodio svetskoj ekonomskoj krizi. Ove podatke izneo je list Finance, izvukavši ih iz statistika Evropske centralne banke (ECB) i pregleda državnog budžeta, ocenivši i da su, uprkos relativnom povećanju bogatstva, Slovenci danas manje skloni aktivnim načinima njegovog generisanja. Manje investiraju i u tome su gori od proseka EU.

"Dok su polovinom 2008. Slovenci imali akcija u vrednosti pet milijardi evra, prema najnovijim podacima Banke Slovenije danas imaju manje od polovine toga. I u investicione fondove ulažu četvrtinu onoga pre krize ", pišu analitičari Finance. Imaju više gotovine i novca u osiguranjima i štednji, ali je zato znatno opala vrednost izdvajanja za obveznice i akcije.

Sa 138.000 evra po domaćinstvu Slovenci su i ispod evropske zlatne sredine (najbogatiji su Luksemburžani sa 768,4, pa Kipar s 387,3 hiljade evra, na dnu je Letonija sa 40.000 i Mađarska sa 50.800 evra, prosek evrozone je 223.300 evra), ali su zato su po tzv. Ginijevom koeficijentu, koji meri raspodelu dohotka i govori o svojevrsnoj društvenoj pravednosti, među najboljima i u svetu.

Vesti

strana 1 od 51 idi na stranu