Srbiji čak tri, a komšija nema ni na mapi

Superpunjači najpopularnije kompanije za proizvodnju električnih automobila Tesla, biće postavljeni do kraja godine u šest zemalja Jugoistočne Evrope.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.05.2017.

15:15

Srbiji čak tri, a komšija nema ni na mapi
Foto: Thinkstock

Međutim, ovi punjači neće biti postavljeni i u Crnoj Gori, jasno je vidljivo na zvaničnom sajtu, odnosno na mapi na kojoj su ucrtane pozicije lokacija za izgradnju, pišu Dnevne novine.

Tako će Crna Gora, sudeći prema sada dostupnim podacima, u narednih nekoliko godina biti jedina sa prostora bivše Jugoslavije koja se neće naći na mapi superpunjača za najpoznatiji brend elektroautomobila.

Kompanija namerava da izgradi po tri stanice u Rumuniji i Srbiji i po jednu u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Moldaviji.

Takođe, kompanija planira da doda četiri nove stanice na svoje već postojeće dve u Hrvatskoj, dok Slovenija takođe ima tri brza punjača Tesla motors.

Iako susedna Srbija nema veliki broj vozila na električni pogon, odluka kompanije iz SAD zasniva se na činjenici da se ta zemlja nalazi na glavnom putnom koridoru koji povezuje zapadni deo Starog kontinenta sa Azijom i Turskom – te da veliki broj vozila iz inostranstva, među kojima su i električni, tokom sezone pređu put upravo preko Srbije.

Crna Gora je pre dve godine započela izgradnju prvog auto-puta u zemlji, popualrno nazvanog Bar-Boljare, a prema planu bi taj put trebalo da se od Boljara poveže sa Ariljem i dalje s Beogradom, tačnije Koridorom 11, kako je ranije najavljeno.

Crna Gora planira i uključenje u izgradnju Jadransko-jonskog auto-puta koji prolazi kroz sedam država Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija i Grčka. Ovaj auto-put bi direktno opsluživao oko 26,2 miliona stanovnika i znatno bi doprineo daljem ubrzanom razvoju turizma, ali i cele ekonomije.

Dakle, bez auto-puteva i značajnijeg broja vozila koja prolaze kroz našu zemlja Crna Gora će najverovatnije i u godinama koje slede ostati jedina Ex-SFRJ država koja neće imati Tesline superpunjače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: