"Sankcije BiH: Niko ih više ne uzima ozbiljno"

Bosna i Hercegovina će od sutra biti pod sankcijama Energetske zajednice, a uzrok je Federacija BiH.

Region

Izvor: Nezavisne novine

Petak, 31.03.2017.

15:08

Foto: Thinkstock

Federacija, za razliku od Republike Srpske, nije prihvatila "u tančine" dogovorena rešenja zakona na nivou BiH o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Kopač je napomenuo da je bio prisutan prilikom "pisanja svakog detalja, zareza, tačke" i dodao da sada sve izgleda kao da nije bilo ništa.

"Nažalost, ništa se nije promenilo i sankcije stupaju na snagu automatski pošto nismo dobili nikakvo obaveštenje da je zakon usvojen. On, nažalost, nije ni počeo svoj put u Savetu ministara BiH, ni kasnije u parlamentu", rekao je Kopač za BHRT.

On je dodao da je teoretski moguće da pod sankcijama BiH bude onemogućen izvoz struje, mada je malo verovatno da će se to dogoditi.

"Ova situacija nije dobra za BiH jer je niko više ne uzima ozbiljno. Sve što je obećano skrši se. BiH je potpisala dogovor sa EU o postepenom pridruživanju, ali na području energetike nema šta da pokaže. Ko će verovati BiH koja je članica neke zajednice i ne poštuje skoro ništa, da će poštovati nešto čemu se tek pridružuje. To je veoma negativan signal i to ne mogu da razumem", pojasnio je Kopač.

Uvođenjem sankcija Energetske zajednice u pitanje će biti dovedene desetine miliona evra koje su namenjene energetskom sektoru u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je pojasnio da je reč o sankcijama koje su već bile ukinute u oktobru 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: