Hrvati imaju adut: Ovo je nova top destinacija

Najstariji zaštićeni hortikulturni spomenik u Hrvatskoj, Arboretum Opeka, zahvaljujući investiciji od 4,7 miliona kuna postaće novi hrvatski adut.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Četvrtak, 16.03.2017.

10:23

Hrvati imaju adut: Ovo je nova top destinacija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Zahvaljujući investiciji iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, Arboretum Opeka postaće nova top destinacija na turističkoj karti Varaždinske županije, ali i čitave kontinentalne Hrvatske.

Projektni predlog Arboretum Opeka - zeleni centar kulture prešao je u treću od ukupno sedam faza postupka dodele bespovratnih sredstava, saopšteno je početkom nedelje iz Varaždinske županije.

Ukupni troškovi procenjeni su na 5,8 miliona kuna od čega EU sufinansira 80 odsto, a Varaždinska županija preostali deo od 1,174 miliona kuna.

Arboretum Opeka smešten je u opštini Vinica severozapadno od Varaždina, a svoju atraktivnost duguje nekoliko činjenica, od toga da datira od 19. veka pa do podatka da je jedno vreme bio u vlasništvu grofova Drašković.

Nazivaju ga najznačajnijim i najbogatijim arboretumom u srednjoj Evropi, a 1947. godine je kao prvi takav u Hrvatskoj zaštićen u kategoriji spomenika parkovne arhitekture pa je 2007. proglašen i zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Kako navodi Poslovni dnevnik, uz sam arboretum obnoviće se i dvorac Opeka. Takođe, radovi će obuhvatiti i uređenje parkinga, pristupnog puta, ograde i ulaznog portala. U ovaj se spomenički kompleks do sada je minimalno ulagano, a uz navedenu investiciju ova kulturna baština će biti stavljena u turističku funkciju što će potencirati razvoj lokalne privrede i otvaranje novih radnih mesta, poručili su i ZARA-e.

"Institut za turizam sproveo je analizu turizma u županiji uspoređujući je sa susednima, a u svrhu izrade Strategije razvoja turizma Varaždinske županije 2015 - 2025. Rezultati pokazuju da Varaždinska županija u odnosu na okruženje ima prednosti u resursno - atrakcijskoj osnovi i kvaliteti prirodne i kulturne baštine. Radi se o objektu kapitalne vrednosti na nacionalnom nivou. Ovu veliku i vrednu celinu želi se obnoviti tako da zaživi u sinergiji prirodnih vrijednosti", komentariše Martina Klopotan Tuk iz AZRE.

Dodaje da renoviranje stvara i preduslove za različite aktivnosti poput koncerata, izložbi i kongresa, zatim obilazaka poučnih staza, kao i prezentacije eno-gastro ponude kraja, zbog čega će Opeka postati i epicentrom kulturnih događanja županije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: