Hrvati strahuju: Oterali smo ih, a bili naš simbol

Hrvatska poslednjih godina beleži rast turizma, ali se boje da su upravo zbog toga oterali najvernije goste - Čehe.

Region

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

09:39

Hrvati strahuju: Oterali smo ih, a bili naš simbol
Foto: Thinkstock

Kako su oni “last minute bukeri”, nisu uspeli na vreme da se izbore za krevete u visokoj sezoni

A da li su ih Hrvati oterali? To pitanje se nameće na temelju podataka prema kojima, ne računajući krizne 2008. i 2009. godinu, prvi put u zadnjih nekoliko decenija beleže pad dolazaka turista iz ove evropske države.

Podatke koje su potvrdili u HTZ-u: Česi u 2016. beleže pad od jedan odsto u dolascima i noćenjima u odnosu na 2015. pa su lani na Jadranu ostvarili 4,7 miliona noćenja.

Još nije vreme za paniku s obzirom na to da je pad mali i da se i dalje procenjuje kako 60 odsto Čeha redovno posećuje hrvatsku obalu, međutim podaci ipak sugerišu da će strelovit rast i razvoj hrvatskog turizma itekako imati uticaj na strukturu gostiju.

Direktor HTZ-ovog predstavništva u Pragu Jelena Bilić kaže da su padu dolazaka čeških gostiju presudilo više faktora. Na prvom mestu je činjenica da se Česi kao “last minute bukeri” nisu uspeli na vreme da se izbore za krevete u visokoj sezoni s obzirom na to da je većina kapaciteta u Hrvatskoj u to vreme bila popunjena.

“Česi su čekali last minute ponude kojih nije bilo jer touroperatori nisu imali šta da ponude. Naime, prostor za rast u julu i avgustu kad Česi u najvećem broju putuju, u Hrvatskoj je ograničen. S druge strane, u septembru je iz Češke zabeležen rast od 22 odsto u dolascima i 12 odsto u noćenjima, što ukazuje na afirmaciju izvansezonske ponude na ovom tržištu”, pojasnila je.

Dodatno je na prisutnost Čeha uticala činjenica da se Hrvatska sve više profiliše u kvalitetniju turističku destinaciju, što onda znači i više cene.

Prema podacima TOMAS istraživanja iz 2014. Česi u proseku dnevno na Jadranu troše 53,30 evra, što je znatno manje od Austrijanaca sa 72 potrošena evra, pa čak i Poljaka, čiji dnevni džeparac u proseku iznosi 62 evra.

Dakle, povećanjem kategorije hotela Česi gube kapacitete s obzirom na to da ovi gosti najčešće ipak traže smeštaj u hotelu s tri zvezdica.

Bilić pritom ističe da je velik uticaj na dolazak Čeha na Jadran u 2016. imala snažna propaganda u češkim medijima u kojima se negativno pisalo o mogućnosti terorističkih napada u Evropi i gde se promovisalo da Česi leto provedu u domovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: