Hrvatski Telekom deli otkaze, otpustili već 7.500

Hrvatski telekom uskoro planira da otpusti još sto stalno zaposlenih iz različitih sektora, od prodaje i finansija, preko marketinga, do operative.

Region

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2017.

17:36

Hrvatski Telekom deli otkaze, otpustili već 7.500
(Foto: Thinkstock.com)

Time će broj radnika te kompanije, koja je na početku privatizacije 1999. imala preko 11.500 ljudi, biti sveden na oko 3.600 zaposlenih, piše riječki Novi list.

"HT kontinuirano sprovodi procese optimizacije poslovanja i transformacije kako bi se očuvala operativna učinkovitost i osigurao potencijal za dugoročni, održivi rast. Radnici koji odlaze iz kompanije kao višak, neće biti zamenjeni agencijskim radnicima", piše u odgovoru HT-a Novom listu.

Iz HT-a dodaju takođe da "uz redovna prava iz kolektivnog ugovora, radnici imaju pravo i na stimulativnu otpremninu".

Predsednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević potvrdio je za riječku novinu da HT već ima 1.200 agencijskih radnika i oko 600 studenata koji rade za kompaniju na različitim poslovima.

"Zamislite kako je sad kolegama koji su stalno zaposleni i biće otpušteni. Oni nisu tehnološki višak, već je reč o nasilnom smanjenju broja radnika. Agencijski su radnici puno jeftiniji za kompaniju. Priprema se stotinak otkaza u ovoj godini, svake godine ide određeni broj otpuštanja, ovisno o tome kakav nalog dođe od vlasnika, Dojče Telekoma", kaže Cikojević.

Sindikat na nove otkaze, kako napominje, neće pristati, ali ne otkriva kakve će akcije preduzeti, osim što navodi da će one biti usmerene i prema državi koja je omogućila agencijsko zapošljavanje.

U HT-u se, piše Novi list, može čuti da odluka o otpuštanjima službeno još nije doneta, pa ne mogu da komentarišu sindikalnu brojku od stotinu otkaza. Dodaju samo da su deo industrije u kojoj se stalno događaju tehnološke promene kojima se kompanija mora prilagođavati.

U sindikatu kažu da otpremnina iznosi 6.400 kuna (855 evra) po godini radnog staža.

"U kompaniji nema više puno ljudi koji su ovde više od 20 godina, što znači da ni te otpremnine više neće iznositi po 200, 300 hiljada kuna, kao nekada, već do sto hiljada kuna (oko 13,4 hiljade evra)", naveo je Cikojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: