Savršen biznis: Hrvatska ideja osvaja i BG i Beč

Zagreb -- Tomislav Zovko i Igor Kordić unajmljuju stare i oronule stanove, renoviraju ih i pretvaraju u apartmane koje iznajmljuju turistima.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nasleđen stan. I to u centru Zagreba. Ovakva će situacija svakoga podstaći na razmišljanje o iznajmljivanju turistima.

Međutim, mnogi ne znaju kako da počnu ni kome da se obrate. Upravo u toj dilemi Igor Kordić i Tomislav Zovko uočili su priliku za dobar posao. Oformili su tim ljudi koji se brine o svim detaljima – od iznajmljivanja, čišćenja, održavanja do pružanja 24-satne pomoći gostu.

Prve apartmane otvorili su još 2011. u Zagrebu, a za nekoliko godina preuredili su celi niz stanova u Rovinju i Dubrovniku, dok su neki apartmani našli svoj put i do Beograda i Beča. Do 2018, kažu, planiraju da ih imaju čak hiljadu stanova.

“Sve je počelo kad smo zastareli stan u centru preuredili u moderno mesto s dodatnim uslugama. Ubrzo nakon toga ovakav način poslovanja, tzv. “ključ u ruke”, pokazao se idealnim za male iznajmljivače, odnosno vlasnike apartmana, kao i za brojne pravne osobe koje u vlasništvu imaju neiskorišćenu nekretninu. Kad je preuzmemo, renoviramo je i opremimo i upravljamo njome, a vlasnicima isplaćujemo fiksni neto prihod”, objašnjavaju oni.

Zahvaljujući ovom poslovnom modelu, 2014. u Zagrebu su otvorili i prvi integralni hotel u Hrvatskoj, koji čini nekoliko objekata na različitim lokacijama sa zajedničkom recepcijom.

Broj apartmana svakim danom se povećava baš zbog toga što se iznajmljivači sami javljaju, a do sada, ističu Kordić i Zovko, nijedan ugovor im nije otkazan.

Trenutno u Zagrebu upravljaju sa šezdesetak stanova, a još je u pripremi njih osam. Bitno je samo imati stan maksimalno 150 metara od Jelačić-placa.

“Mnogi misle da je raditi u turizmu lako i da je to grana u kojoj teku med i mleko, ali oni koji su probali znaju da to nije tako”, kaže Kordić.

strana 1 od 45 idi na stranu