"Svaki uloženi EUR vraća se desetostruko"

Crnoj Gori je potrebna nacionalna avio-kompanija Montenegro erlajns (MA), ocenili su turistički radnici i analitičari.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2017.

15:45

Foto: Thinkstock

Predsednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović, smatra da se svaki državni evro koji se uloži u MA vraća desetostruko i da je crnogorskom turizmu apsolutno potrebna nacionalna avio kompanija.

“MA, kao nacionalna avio kompanija, mora da opstane i ona ne treba da bude strogo komercijalna, jer svaki evro koji država uloži u MA vratiće joj se desetostruko. Ako država pomaže tu kompaniju ona dobija 100.000 turista više, koji ne bi došli u Crnu Goru da nije MA”, rekao je Radulović.

Na taj način, kako je naveo, država ostvaruje zaradu i puni budžet.

“Zato ulaganje u MA nije trošak, odnosno inicijalno je trošak, a konačno je zarada. Ko kaže da nam ne treba MA, duboko se vara”, poručio je Radulović.

Prema njegovim rečima, nacionalna avio-kompanija je potrebna Crnoj Gori, jer da bi zaživela neka nova avio-linija nije garancija ni milion evra.

“Pitanje je da li privatne avio-kompanije ili državne koje nisu iz Crne Gore imaju interes to da rade, a mi kao poluostrvska zemlja, koja ima veliku potrebu da je što bolje avio dostupna, treba da koristi MA za otvaranje linija ka novim destinacijama“, saopštio je Radulović.

Zvaničan stav Vlade i MA o značaju i stanju u nacionalnoj avio-kompaniji Pobjeda nije mogla da dobije, ali, prema saznanjima lista, u nacionalnom avio-prevozniku smatraju da je većina nacionalnih avio-kompanija, koje su bile u krizi i imale teških trenutaka, u prevazilaženju problema imala pomoć države.

Iako je MA bio u minusu od 8,5 miliona evra u 2015. godini, kompanija je te godine ostvarila promet od 79 miliona evra i, prema saznanjima Pobjede, sa najmanje pola tog iznosa direktno uticala na bruto domaći proizvod (BDP).

I pored toga u prošloj godini MA nije imao pomoć države.

“Mi smo retka kompanija u Crnoj Gori koja izvozi uslugu i dovodi 580.000 ljudi u Crnu Goru, od kojih su 320.000 stranci. No i pored toga nacionalni avio prevoznik nema nikakvih povoljnosti i besplatnih usluga na crnogorskim aerodromima i u gorem je položaju u Crnoj Gori od lou kost kompanija, kojima su aerodromske takse nula”, rekao je izvor lista iz MA.

Dekan budvanskog Fakulteta za biznis, Rade Ratković, smatra da je Crnoj Gori nacionalna avio-kompanija MA itekako potrebna.

“Dobro je imati nacionalnu avio-kompaniju, međutim, da bi MA bila rentabilna treba je usmeriti ka čarter letovima, kako ne bi bila u gubicima”, smatra Ratković.

On je dodao da MA treba da se bavi čarter letovima ne samo za Crnu Goru nego i za druge države.

Prema rečima Ratkovića, za crnogorski turizam je poželjno da postoji nacionalna avio-kompanija.

Ratković je naveo da su za crnogorski turizam najvažnija evropska tržišta, sa kojih će turisti dolaziti stalno, a ne samo s vremena na vreme.

“Nijedna zemlja Mediterana nije se odrekla evropskog tržišta, a sva ostala tržišta su dodatna. Turista iz Evrope najviše za dva sata dođe do nas, ne gubi vreme i agencije organizuju čarter prevoze koji su jeftiniji i zato to funkcioniše”, tvrdi Ratković.

Ekonomski analitičar, Vasilije Kostić, saopštio je da nacionalne avio-kompanije, kao i većina komercijalnih, posluju po tržišnim principima, ali i uz zaštitu i podršku države.

“Finansijska podrška ovim avio-kompanijama zabranjena je u zemljama Evropske unije, čime se želi afirmisati konkurencija, a ne protekcionizam na jedinstvenom evropskom tržištu. U suštini, to znači da ce nacionalne avio-kompanije morati da posluju komercijalno i da će profitabilnost biti uslov njihove održivosti, a ne državna pomoć, jer koliko god se podupiralo njihovo poslovanje na kraju će princip profitabilnosti prevladati”, rekao je Kostić.

Prema njegovim rečima, buduće rešenje kada je reč o MA se ogleda u traženju strateškog partnerstva, nekog oblika spajanja ili akvizicije, preuzimanja i slično.

“Već odavno države kao svoja obeležja nemaju avio-kompanije i ne treba da imaju. Ono što treba da imaju kao prepoznatljivost jeste efikasnost i konkurentnost”, zaključio je Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: