Još teži uslovi za dobijanje penzionog čeka

Banjaluka -- Fond penzionog osiguranja Republike Srpske saopštio je uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju u ovoj godini.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema ovim uslovima za najmanje 15 godina staža osiguranja, posebno za ženu osiguranika, potrebno je da navrši 63 godine i osam meseci života.

“Za osiguranika muškarca i ženu sa 40 godina penzionog staža potrebno je da navrši 57 godina i četiri meseca, a za osiguranika ženu, prema uslovu 35 godina staža osiguranja, treba da navrši 55 godina i četiri meseca”, navodi se u saopštenju Fonda.

Podsećaju da su prema Zakonu o PIO propisani uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju osiguranika kada navrši 65 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja, kada navrši 60 godina života i 40 godina penzionog staža i kada žena osiguranik navrši 58 godina i 35 godina staža osiguranja.

Iz Fonda PIO napominju da je Zakonom o PIO propisano da se navedeni uslovi ne primenjuju odmah stupanjem na snagu Zakona o PIO već da se do tih krajnjih uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju dolazi postepeno do 2019. godine, odnosno 2025. godine.

Vesti

strana 1 od 1935 idi na stranu