Orešković celo vreme u džepu imao tajni ugovor

“Možemo potvrditi da se Tihomir Orešković pridružuje Tevi u Amsterdamu”, službeno je saopšteno iz izraelske kompanije.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 05.01.2017.

09:26

Orešković celo vreme u džepu imao tajni ugovor
Foto: Tanjug

Bivši hrvatski premijer već je preuzeo poslove na svom novom radnom mestu, a Jutarnji list saznaje da je sa Tevom imao ugovor koji mu je omogućio povratak.

Orešković je došao na mesto hrvatskog premijera sa položaja glavnog finansijskog direktora u Sektoru globalnih generičkih lekova, zadužen za vođenje finansija na području Evrope, Azije, Amerike i novonastalih tržišta.

Poseban status

Orešković je otputovao u Amsterdam u pratnji hrvatskog osiguranja koje je predviđeno za štićene osobe, što mu je po zakonu omogućeno do aprila ove godine. Naime, i nakon prestanka mandata predsednika Vlade Orešković kao štićena osoba prve kategorije ima na osnovi Uredbe o određivanju štićenih osoba pravo na osiguranje još šest meseci.

Orešković je obavestio nadležne institucije da se vraća na posao u Tevu, a predstavnik kompanije Pol Vilijams rekao je da će imati “višu ulogu u globalnom finansijskom poslovanju i neće biti uključen u odluke na poslovanje u Hrvatskoj”.

Može se očekivati da će kao bivši hrvatski premijer Orešković imati i poseban status u Amsterdamu te da će i holandsko osiguranje jedno vreme biti uključeno u brigu o njegovoj sigurnosti.

Hoće li se Orešković odreći prava kao štićena osoba kada je reč o hrvatskom osiguranju, tek treba da se vidi, a odluka je isključivo na njemu.

Bude li zadržao osiguranje, Orešković će imati na raspolaganju automobil i dva pripadnika osiguranja, a troškove će podmiriti hrvatska država. To znači da će pripadnicima osiguranja biti plaćen trošak boravka u hotelu s tri zvezdice, dnevnice i svi troškovi doaprila. O kojoj se sumi radi teško je govoriti, kao i o načinu rada osiguranja kada Orešković bude dolazio u Zagreb, gde mu je porodica. Do sada se o osiguranju Tihomira Oreškovića nije izjašnjavao ni MUP, kao ni Uprava za posebne poslove sigurnosti koja sprovodi osiguranje štićenih osoba. Osiguranje su zadržali još neki bivši činovnici hrvatske Vlade koji po zakonu imaju to pravo.

Kao ugledni poslovni čovek Orešković je došao na mesto predsjednika Vlade na poziv Tomislava Karamarka, nakon samo dva razgovora koja su vodili pre imenovanja. U Tevi je Orešković ostvario zavidnu profesionalnu karijeru, bio je odgovoran za globalno poslovanje kompanije sa vrednošću prodaje većom od 10 milijardi dolara. Sa čelnicima kompanije postigao je dogovor o “zamrzavanju” radnog odnosa kako bi mogao postati hrvatski premijer.

U međuvremenu je Orešković dovršio uređenje stana u centru Zagreba, gde je živeo s porodicom i često je bio viđen u šetnji po Cvetnom trgu, gde se družio s građanima.

Kao premijer je koristio osiguranje koje je predviđeno za tu funkciju, što je značilo da su se posebno školovani policajci izmenjivali u tri smene i štitili Oreškovića, članove njegove porodice i bili raspoređeni ispred ulaza u zgradu, gde je stanovao.

Poslovanje s državom

U poslednje vreme Orešković se retko pojavljivao u javnosti, a davao je neodređene izjave o mogućem daljem političkom angažmanu. Čak se spekulisalo da bi mogao da bude kandidat Mosta za gradonačelnika Zagreba, ali je u međuvremenu odlučio da nastavi karijeru u Tevi, koja je vlasnica zagrebačke Plive. Kako ta kompanija dosta posluje i sa državom, iz kompanije je došlo striktno objašnjenje da neće učestvovati u odlukama koje se tiču Tevinog poslovnog angažmana u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: