Strah zbog salmonele, svi prešli na jagnjetinu

Hrvati su u strahu od salmonele utehu pronašli u jagnjetini, pišu regionalni mediji.

Region

Izvor: B92

Petak, 30.12.2016.

13:43

Strah zbog salmonele, svi prešli na jagnjetinu
Foto: Tanjug, arhiva

Kako se navodi prodaja piletine i ćuretine pala je za trećinu, a svi se okrenuli konkretnijem mesu.

Situacija sa pronalaskom salmonele u nekoliko trgovinskih lanaca uticala je na pad kupovine piletine i ćuretine od gotovo 35 odsto i to stranog, ali i domaćeg mesa. Zbog toga su u HGK za vreme praznika potrošače podsticali da kupuju domaće proizvode kako bi se time pomogla hrvatska privreda. Zbog tog pada prodaje, u decembru je vidljiv trend povećane kupovine drugih vrsta mesa, poput jagnjetine i svinjetine, koje su na prazničnom stolu zamenile živinu.

“Očekujemo da inspekcije i dalje rade svoj posao i da se takvi proizvodi sklone s tržišta, međutim ako takva situacija potraje duže, to bi se moglo odraziti i na domaću proizvodnju, što ne bi bilo dobro. Ali očekujemo da će se, uz napore svih nadležnih organa državne uprave, situacija na hrvatskom tržištu uskoro stabilizovati”, kažu nadležni.

Prema podacima Poreske uprave, u 2016. godini u odnosu na 2015. povećana je potrošnja uz istovremen pad broja izdatih računa, što znači da se kupovina sve više obavlja na jednom mestu. Građani su najviše kupovali dan pre Badnjeg dana, kada su potrošili više od 660 miliona, a za šoping je najpopularniji vikend pre Božića i period od 19. do 24. decembra.

U decembru 2015. godine potrošeno je oko 11 milijardi kuna, a predviđa se da će krajem decembra meseca 2016. potrošnja biti još veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: