Hrvatsku šokirala vest, a već stigla još jedna

MOL je uvek bio i ostaje otvoren za razgovor o budućnosti Ine, odgovorila je mađarska kompanija na navode da Hrvatska planira da otkupi celokupni udeo u MOL-u.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 25.12.2016.

14:09

Hrvatsku šokirala vest, a već stigla još jedna
Foto: Thinkstock

S obzirom na izjavu premijera Andreja Plenkovića o nameri Hrvatske da otkupi celi udeo MOL-a u Ini, MOL čeka službeno obaveštenje o tome.

To je odgovor mađarske kompanije e-poštom na pitanje Hine za komentar nakon što je premijer Plenković rekao da je Vlada odlučila da u svoje vlasništvo vrati Inu otkupom celokupnog udela koji u njoj ima MOL.

"S tom političkom odlukom upoznata je i mađarska strana na najvišem nivou, to sam i lično učinio večeras", rekao je Plenković.

Rekao je i da je Vlada od pravnih zastupnika Hrvatske dobila obaveštenje da je donesena odluka u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Hrvatska je, naime, početkom 2014. protiv MOL-a podnela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi kojom traži da se proglase ništavnim izmene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o gasnom poslovanju.

Hrvatska je zatražila i naknadu štete koja je nastala kao posledica tih ugovora, potpisanih za vreme mandata premijera Ive Sanadera.

Međutim, sada je Arbitražni sud odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti pa je, zbog toga, sud odbio da ih poništi, objasnio je Plenković.

Napomenuo je i da ni hrvatski sudovi do danas nisu doneli nijednu pravosudnu presudu koja bi to dokazivala, odnosno da je jedinu takvu presudu koja je bila donesena nedavno ukinuo Ustavni sud.

Vlada se snažno protivi takvoj odluci Arbitražnog suda, kazao je Plenković, pa se razmatraju sve pravne opcije kako bi se osporila ova odluka.

Arbitraža u Vašingtonu još traje

Plenković je kazao i kako će odluka pred Međunarodnim sudom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu biti doneta, prema informacijama koje ima, do kraja iduće godine.

Taj spor je pred Međunarodnim sudom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu 2013. pokrenuo MOL protiv Hrvatske zbog "kršenja obaveza i postupaka u vezi sa MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj".

U MOL-u smatraju da Vlada nije ispunila obveze iz Glavnog ugovora o gasnom poslovanju i njegovih dodataka na koje se obavezala 2009. godine i da je zbog toga pretrpeo štetu od najmanje dve milijarde kuna.

Država se tada obavezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju gasa i da će otkupljivati celokupnu Ininu domaću proizvodnju gasa po tržišnim cenama, u periodu od 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: