CG: "Smrtna presuda" - stradala bi više Hrvatska

Podgorica -- Tvrdnje da naftne bušotine mogu dovesti do "gašenja" turizma u Crnoj Gori, demantovao je predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Izvor: cdm.me
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Nije mi poznato da je bilo gde u svetu došlo do gašenja turizma zbog istraživanja nafte i gasa, čak znam određene delove sveta gde bušotine i turizam idu paralelno i to su možda najpopularnije turističke destinacije. Da ne idemo dalje od Rima, Venecije, Dalida", rekao je Radulović.

Nevladin sektor i ekološki stručnjaci tvrde da je Crna Gora potpisala "smrtnu presusu" i da će na ovaj način ugasiti turizam.

Međutim, prema rečima Radulovića, turisti niti odlaze niti dolaze zbog naftnih bušotina.

"Naprotiv, to nema veze jedno sa drugim. Gosti će doći ukoliko mi neke druge stvari uradimo, kao na primer: unapredimo našu ponudu, budemo atraktivniji i lakše dostupni, onda ćemo imati veći broj gostiju nezavisno bilo bušotina ili ne bilo", objasnio je Radulović.

Međutim, predsednik Crnogorskog turističkog udruženja ne isključuje mogućnost da protivnicima ovog projekata, isti ne odgovora iz nekih drugih razloga, a ne ekoloških.

Kako ističe Radulović, ukoliko bi i došlo do ekološkog incidenta Crna Gora bi najmanje bila ugrožena.

"Ako ćemo da pričamo o ekološkoj ugroženosti, onda bi mnogo više bila ugrožena Južna Dalmacija nego Crna Gora, jer se bušotine nalaze tačno na mestu gde teče morska struja, koja je dosta jaka i ide od Albanije pored Crne Gore prema Hrvatskoj. Prema tome, ukoliko dođe do nekih ekoloških problema više bi Hrvatska stradala nego Crna Gora, koja to ne bi ni osetila", kazao je Radulović.

Bušenje Jadranskog mora biće rađeno najsavremenijom tehnikom što, tvrdi Radulović, skoro da i isključuje mogućnost ekološkog incidenta.

"Takođe znam i šta bi značio pronalazak nafte i gasa ne samo za crnogorsku ekonomiju već i za narod Crne Gore", zaključio je Radulović.

Region

strana 1 od 41 idi na stranu