EU seče rokove, Hrvati opet na dnu lestvice

Hrvatske kompanije dobile su rok da do 1. septembra, dostave Poreskoj upravi dostave prvi statistički izveštaj o dospelim, a nenaplaćenim potraživanjima.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 30.08.2016.

13:04

EU seče rokove, Hrvati opet na dnu lestvice
Foto: Thinkstock

Na osnovu toga će poreska administracija dobiti uvid u to ko kome i koliko duguje.

Hrvatska je bila prva država koja je 1. januara 2012. godine počela da primenjuje novu evropsku Direktivu o plaćanju u komercijalnim transakcijama, čija je primena na nivou EU skratila prosečno vreme plaćanja među preduzećima za više od 10 dana, piše Večernji list.

Evropska komisija navodi da je Hrvatska, prema podacima za 2014. i 2015., među zemljama koje su smanjile rokove plaćanja, ali samo za dva dana – na prosečnih 48 dana.

Manje je to nego što se čini našim preduzetnicima, ili što pokazuju podaci Fine iz godišnjeg izveštaja za 2015. po kojima je vreme naplate od kupaca 61 dan. Petar Lovrić, jedan od čelnika HUP-a, kaže da statistike mogu da zamagle stanje.

Temeljem podataka iskazanih u godišnjim finansijskim izveštajima preduzetnika za 2015. godinu, Fina je izračunala da je lani vreme naplate potraživanja od kupaca bilo 61 dan (2013. je bilo 66 dana), a vreme naplate kratkotrajnih potraživanja 89 dana (2013. je bilo 98 dana).

Evropska komisija navodi da zakonski rok od 30 dana u delu koji se odnosi na javni sektor poštuje samo 11 država, dok je situacija u biznis sektoru nešto bolja. Hrvatska je po prosečnoj dužini plaćanja (48 dana) na visokom, devetom mestu.

Rekorder je Italija (144 dana), Španija 103, Portugal 94, a tu su još i Belgija, Francuska, Bugarska i Grčka. U transakcijama među preduzetnicima Hrvatska je šesta među najlošijim članicama EU.

Državni rekorder po neplaćanju je zdravstvo, a ko je rekorder u privatnom sekoru znaće se kada Poreska uprava obradi obrasce, koje će joj ubuduće preduzetnici redovno dostavljati. Ukoliko to ne učine, mogu da očekuju od 2.000 do 200.000 kuna kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: