EBRD kod Rame - obećavaju novac, pokreću TAP

Tirana -- EBRD razmatra mogućnost finansiranja razvoja Transjadranskog gasovoda (TAP) kojim je planiran transport gasa preko balkanskih zemalja do Italije, javlja AP.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti je tokom sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani rekao da je ovaj gasovod od velikog značaja, pošto će pomoći povećanju energetske bezbednosti regiona, i jer se smatra ekološkim održivim.

EBRD je potvrdio da je počeo pregovore o obezbeđivanju 500 miliona evra direktnih finansija za ovaj projekat, najavljujući takođe privlačenje do milijardu evra sindiciranog zajma komercijalnih banaka.

Takozvani TAP, u dužini od 878 kilometara, trebalo bi da ide od grčko-turske granice do južne Italije, uz podvodni krak ispod Jadranskog mora u dužini od 105 km, a prve isporuke gasa Evropi bi trebalo da krenu 2020. godine, navodi američka agencija.

Evropska komisija je u martu ove godine dala zeleno svetlo za ulazak novog gasovoda u Evropu, za koji je ocenila da je za razliku od Južnog toga, u skladu sa pravilima o državnoj pomoći EU.

Iz stručnih krugova se, međutim, godinama upozorava da za taj gasovod nema dovoljno gasa iz Azerbejdžana.

Vesti

strana 1 od 40 idi na stranu