Hrvati zatvaraju hotele, hara smrtonosna bakterija

Hotel "Corinthia" u Baškoj na ostrvu Krk preventivno je zatvoren zbog sumnje na prisutnost bakterije legionele, a otvoriće se kada nadležne službe obave pregled

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Legionela je malo poznata, ali široko rasprostranjena bakterija koja u prirodnoj koncentraciji nastanjuje vodena okruženja (reka, jezera, vlažno tlo, močvare....) Posebno je opasna kod osoba sa smanjenim imunitetom i dece, i u takvim slučajevima izaziva tzv. Legionarsku bolest, koja je veoma slična upali pluća samo smrtonosnija.

Kako piše Poslovni dnevnik, ovakva saznanja dolaze od kompanije Valamar Riviera, u sklopu koje deluje baščanski hote, a preventivno su zatvoreni i susedni hoteli.

Objekt je, zajedno sa susednim hotelima "Zvonimir", "Atrium Residence", "Villa Adria" i kampom Zablaće, s kojima deli sistem centralnog grejanja, zatvoren nakon što je Evropski centar za nadzor i praćenje legionarske bolesti dojavio u Hrvatski zavod za javno zdravastvo(HZJZ) o mogućem prisustvu legionele.

Takva je dojava, kao standardni postupak, stigla je nakon sumnji da se bakterijom legionele zarazio nemački turista koji je u hotelu "Corinthia" boravio još sredinom aprila.

Nadzor hotela, postrojenja za grejanje vode kao i vodovodne cevi i klimatizacione instalacije, odnosno higijensko-epidemiološko ispitivanje obavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije iz Rijeke.

Nije reč o neuobičajenoj situaciji i nema mesta panici, poručuju iz riječkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 44 idi na stranu