Sad se vidi šta je Slovencima bio Merkator

Izvoz hrane iz Hrvatske u Sloveniju prošle godine povećan je čak 49,5 odsto, s čim je Hrvatska postala četvrti najveći izvoznik hrane u Sloveniju.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.07.2015.

12:28

Default images
Foto: Thinkstock

Od Slovenaca u Hrvatsku izvoze više samo Austrija, Nemačka i Italija.

Tome su sigurno doprinele vlasničke promene u slovenačkoj prehrambenoj industriji i trgovini, ocenio je analitičar tržišta hrane, Aleš Kuhar, a prenosi regionalni portal Seebiz, pozivajući se na ljubljansko Delo.

Prema rečima Kuhara, ulaskom Hrvatske u EU i preuzimanjem Merkatora došlo je do čak četvorostrukog povećanja uvoza svežeg mesa iz Hrvatske. Povećan je i uvoz mleka i mlečnih prerađevina za 25 odsto, a zanimljivo je i da je uvoz šećera uzleteo čak 2,3 puta, otkriva Kuhar.

Dodaje da se Slovenija mora privići na novu situaciju, iako, kako ističe, hrvatska prehrambena industrija zaostaje za slovenačkom otprilike koliko slovenačka za prosekom Evropske unije.

Ipak, u Hrvatskoj postoje snažne kompanije, kakva je Agrokor koji je preuzeo Merkator, kaže Kuhar.

Kako prenosi slovenački list, dogodilo se ono od čega su mnogi u Sloveniji i strahovali. Prodajom Merkatora Agrokoru logično je na Merkatorovim policama veći plasman hrane koju proizvode prehrambene kompanije iz sistema Todorićevog koncerna. Sam Todorić više puta je izjavio da svoje kompanije neće favorizirati, već da će se na policama naći proizvodi koji će biti najkonkurentniji.

Prema očekivanjima, iz više razloga Merkatoru je najpovoljnija upravo hrana koja se proizvodi u Agrokorovim kompanijama, navodi Delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: