"Teško, imaju diplomu a ne znaju posao"

Loša reputacija trogodišnjih strukovnih škola proizilazi iz poražavajuće činjenice da u Hrvatskoj ni samo preduzetništvo nema pozitivan predznak.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

11:04

Default images
Foto: Thinkstock.com

Šefica Odeljenja za obrazovanje pri Hrvatskoj preduzetničkoj komori Mirela Lekić rekla je da Hrvati kao nacija ne vrednuju jednako opšte i strukovne kompetencije, pa su gimnazije i opšti programi mnogo cenjeniji u društvu.

"Jednostavno, ne shvatamo da je dobro strukovno obrazovanje temelj dobre privrede. Stalno se govori da strukovne škole upisuju učenici koji ne mogu postići dobar akademski uspeh i da su nezainteresovani za struku. To i jeste tako, jer onaj ko ima dobre ocene, radije upisuje gimnaziju, koja mu otvara put na visokoškolske institucije. Svi bi hteli visoko obrazovanje, a zaboravljamo da su nam potrebni dobri radnici koji će izneti našu privredu", naglasila je Lekićeva. Ipak, kako je rekla, situacija ide nabolje, jer do pre dve godine učenici koji su završavali trogodišnje strukovne škole nisu imali mogućnost nastavka obrazovanja, ako ga nisu sami platili. "I to je razlog neatraktivnosti strukovnih škola. Sada smo to uspeli da promenimo, pa učenici mogu da upišu dodatnu godinu, posle koje mogu na fakultet", ističe Lekićeva.

"Imamo četiri hiljade frizera na berzi, ali kada poslodavac traži gotovog čoveka, ili se ljudi ne javljaju na oglase, ili ih nema. Frizeri danas rade većinom kao konobari", kaže Lekićeva i dodaje da prema istraživanju koje je Komora sprovela 2009, veliki broj učenika strukovnih trogodišnjih škola i ne traži posao.

"Valjda čekaju da neko dođe po njih i odvede ih da rade", kaže Lekićeva, koja smatra da mladi nisu naučeni da budu preduzimljivi.

Ugledna zagrebačka poslastičarka Martina Dumančić, pak, dodaje da razume tu stidljivost u traženju posla, s obzirom na to da imaju diplome za struku koju ne znaju da obavljaju.

"Teško im je da to prihvate, preskoče tu barijeru i opet krenu od nule", priča svoja iskustva Dumančić i naglašava da Hrvatska kao turistička zemlja mora da školuje odlične konobare, kuvare, poslastičare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: