I hrvatsko ulje pod zaštitu EU

Dva ekstra devičanska maslinova ulja u Hrvatskoj zaštićena su od danas nacionalnim oznakama izvornosti, započeta je i procedura da se oznaka registruje u EU.

Region

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2015.

12:59

Default images
Foto: Thinkstock.com

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su dve vrste "krčko maslinovo ulje" i "istarsko ekstra devičansko maslinovo ulje" dobila rešenje o prelaznoj nacionalnoj zaštiti, koje traje od datuma podnošenja zahteva za registraciju oznake Evropskoj komisiji, do donošenja konačne odluke o registraciji oznake na nivou čitave EU.

Donošenjem odluke Evropske komisije, naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlašćenog korišćenja i zloupotrebe na celom tržištu EU.

Po podacima Ministarstva, Hrvatska ima 16 proizvoda zaštićenih prelaznom nacionalnom zaštitom - od toga devet proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti i sedam proizvoda zaštićenih oznakom geografskog porekla, dok se za četiri proizvoda priprema dokumentacija za slanje zahteva za zaštitu naziva proizvoda na nivou EU.

U Evropskoj komisiji trenutno je 12 zahteva za registraciju oznaka iz Hrvatske, od čega su četiri proizvoda objavljena u Službenom listu EU radi procedure prigovora na evropskom nivou.

Ako Evropska komisija ne primi ni jedan prigovor, osim "krčkog pršuta", na nivou EU biće registrovani proizvodi "neretvanska mandarina", "ekstra devičansko maslinovo ulje Cres", "ogulinski kiseli kupus/ogulinsko kiselo zelje" i "baranjski kulen", navode iz Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: