Nuklearka pod lupom EU zbog Rusa

Evropski zvaničnici ispituju da li je proširenja projekta mađarske nuklearke Pakš u skladu sa evropskim propisima, javlja Rojters.

Region

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2015.

12:48

Default images
Foto: Freeimages

Reč je o propisima koji se tiču davanja državnih subvencija i snabdevanja nuklearnim materijalom iz Rusije, javlja Rojters.

"Postoje veoma strogi propisi vezani za državnu pomoć i jedinstveno tržište, i smatram da je ovaj projekat sada u neskladu sa tim propisima", izjavio je analitičar nezavisne istraživačke organizacije Energija Klub iz Budimpešte, Andraš Perger.

Sa druge strane, mađarski komesar zadužen za projekat Pakša, Atila Asodi, kaže da ovaj projekat ne krši propise o državnim subvencijama, jer je stopa povraćaja dovoljno visoka da su se, teorijski gledano, privatni investitori mogli uključiti u projekat da su imali priliku.

Evropska unija ima ograničenja u pogledu državnih subvencija, kao i propise namenjene tome da spreče preteranu zavisnost evropskih država od Rusije u pogledu uvoza nuklearnog goriva.

Evropska agencija za snabdevanje nuklearnim gorivom (ESA) zatražila je izmenu ugovora o snabdevanju nuklearke Pakš nuklearnim gorivom iz Rusije, uz zahtev da organizacijama koje nemaju nikakve veze sa Rusijom bude dozvoljeno snabdevanje gorivom mađarske nuklearke, saopštila je početkom ovog meseca madjarska vlada.

Zvanična Budimpešta je tada navela da pregovori sa Evropskom unijom o snabdevanju gorivom ne blokiraju projekat.

Šef kabineta mađarskog premijera, Janoš Lazar, izjavio je 24. marta da su uklonjene sve prepreke u vezi sa ugovorom o isporukama goriva, dok je portparol Evropske komisije potvrdio da EU ispituje ovaj ugovor, ali da ne blokira proširenje Pakša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: