HR: Podaci o zaposlenosti naduvani

Zagreb -- Ministar rada i penzijskog sistema Mirando Mrsić izjavio je da će pravu sliku zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti u Hrvatskoj, imati u septembru.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema njegovim rečima, tada će biti sređene sve baze podataka koje su, kako kaže, bile "naduvane" da bi to bolje izgledalo.

Resorni ministar je naglasio da je cilj vlade da svojim merama zadrži ljude, posebno mlade, da ostanu da rade u zemlji.

"Zato je i garancija za mlade jedan od prioriteta vlade, kao i otvaranje radnih mesta", odgovorio je Mrsić novinarima na pitanje kako komentariše činjenicu da je u zadnjih godinu dana Hrvatska izgubila 60.000 radnika.

Ministar rada je istakao da su prošle godine ažurirali evidencije zaposlenih i iz nje izbrisali oko 50.000 firmi koje su imale fiktivno zaposlene ljude samo u svrhu dobijanja potrebnog staža za penziju, prenele je Hina.

Naveo je i da je hrvatsko tržište rada, ulaskom države u Evropsku uniju, postalo jedinstveno tržište, pri čemu postoji i izuzetno veliko sezonsko zapošljavanje u Nemačkoj i Austriji.

"Hrvatska je ušla u EU, granice su otvorene i ako, recimo, u Češkoj, koja nema zabranu zapošljavanja naših građana, nađete posao nema potrebe da se ođavljujete iz Hrvatske, osim ako ste prijavljeni u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje", objašnjava ministar Mrsić.

Region

CG: Seča struje svakom desetom

Podgorica -- Zbog zaostalih dugovanja za utrošenu električnu energiju u Crnog Gori je u 2014. godini sa mreže isključeno više od 30.000 potrošača, saopštila je EPCG.

Region četvrtak 29.01. 14:43 Komentara: 0
strana 1 od 51 idi na stranu