BiH je "crna rupa", ko bi tu ulagao

Sarajevo -- Predsednik NVO Inicijativa za evropsku stabilnost Gerald Knaus kaže da "vlasti BiH bez odlaganja treba da predaju zahtev za status kandidata za članstvo u EU".

Izvor: Tanjug, Dnevni avaz
Podeli

Prema njegovim rečima, to bi otvorilo vrata za istinske debate i reforme, navodeći da suštinski problemi BiH nisu ustavni ili nacionalni, već društveno-ekonomski.

"U sektoru zapošljavanja imate katastrofu. Od stotinu radno sposobnih, radi manje od 20 ljudi, broj penzionera skoro da se izjednačio s brojem zaposlenih. Broj starih nadmašio je broj mladih. Sve je to zlokobna kombinacija", kazao je Knaus.

Istakao je da je decenijama gomilano radničko nezadovoljstvo buknulo, i da niko ne želi da investira u državu u kojoj radnici prete da će napasti političare, zapaliti zgrade ili fabrike.

"Da bi BiH počela da se čupa iz crne rupe u koju tone, treba novih radnih mesta", rekao je Knaus i istakao da BiH mora početi da proizvodi i izvoziti robu, za šta su potrebne investicije i kvalitetna radna snaga.

"Dok svi pričaju o presudi Sejdić - Finci ili dok Dodik sanja san koji se nikada neće ostvariti - nezavisnost Republike Srpske, koliko je novih radnih mesta otvoreno i istinskih problema rešeno?", kazao je Knaus.

On je poručio vlastima u BiH da treba da razgovaraju o tome kako da dovedu investitore koji ulažu u države regiona.

strana 1 od 51 idi na stranu