Slovenci ljuti: Poraz zbog kranjske

Slovenija je pristala na kompromis o kranjskoj kobasici, prema kojem će hrvatski proizvođači svoju "kranjsku" pod tim imenom moći da prodaju još 15 godina.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.11.2014.

16:37

Default images

Međutim, javnost je uverena da je ministar poljoprivrede Dejan Židan doživeo "poraz" od hrvatskog kolege Tihomira Jakovine, piše ljubljansko "Delo".

Etnolog Janez Bogataj, jedan od inicijatora i autora zaštite kranjske kobasice kao slovenačkog proizvoda s geografskim poreklom, kaže da je kompromisni predlog Evropske komisije, s kojim su se saglasile obe strane u sporu, "ludost bez presedana" i da je 15 godina "apsolutno predugo razdoblje".

"Bez obzira što ministar Židan govori da je takvo rešenje za Sloveniju prihvatljivo, ono za njega znači poraz", navodi prestižni dnevnik i dodaje da je takvom rezultatu kumovala i "naivnost" slovenačkog kobasičarskog klastera "Kranjska klobasa".

Naime, njihovi predstavnici su hrvatskim kolegama pokazali celokupnu dokumentaciju o zaštiti kranjske kobasice, još pre nego što su dokumenta poslali u Brisel, što je bila i osnova za hrvatski prigovor koji je doveo do evropskog kompromisa.

Ministar Jakovina, kako prenosi Hina, nakon susreta sa Židanom rekao je da će hrvatska prehrambena industrija u prelaznom 15.godišnjem periodu moći da proizvodi i prodaje kranjsku kobasicu, što je razdoblje u kojemu bi se morala prilagoditi i naći drugo ime brenda.

"Hrvatska je uložila prigovor, a Evropska komisija je donela odluku. Neću reći da možemo da budemo zadovoljni, ali moramo da prihvatimo kompromisno rešenje", poručio je Jakovina, dok je Židan istakao da obe države imaju i dobar zajednički projekat za zaštitu istarske pršute, nakon što je evropskoj registraciji tog proizvada Slovenija jedno vreme oponirala. Foto:[puamelia/flickr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: