Uzaludne nade za posao u Norveškoj

Građani Bosne i Hercegovine, zbog najava se u Norveškoj traži radna snaga, ponadali su se kako bi, mogli bar na nekoliko meseci da žive u ovoj obećanoj zemlji.

Region

Izvor: Biznis plus

Utorak, 11.02.2014.

19:33

Default images

Kada se kaže obećana zemlja, misli se na podatak koji je nedavno objavljen, a to je da "Norveška ima i viška novca u svom budžetu". Tamo, dakle, nema zime.

Međutim, tamo najverovatnije nema ni posla za Bosance jer, kako prense regionalni mediji, nekoliko kompanija koje posluju na globalnom nivou, traži radnike u Norveškoj iz cele Evrope.

"Sve činjenice u ovim člancima nisu tačne, jer se ne precizira da se navedene mogućnosti zapošljavanja odnose na državljane EFTA zemalja (Evropsko udruženje slobodne trgovine). Što se tiče državljana BiH , oni moraju da predaju zahtev za boravišnu i radnu dozvolu pre dolaska u Norvešku. Takođe, sami sebi moraju obezbediti ponudu za posao u Norveškoj" , kažu iz norveške ambasade u Sarajevu.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH kažu kako do sad nisu imali nikakvih kontakata sa poslodavcima iz te države, te kako se ono što je objavljeno na stranici EURES - a više odnosi na građane EU i namera poslodavaca iz Norveške je da privuku radnike iz EU, a ne iz trećih zemalja, ističu iz Agencije .

"Mi samo imamo informaciju da bi te kompanije zaposlile i radnike iz BiH , između ostalih . Moje mišljenje je da će oni više zapošljavati ljude koji ne treba da sređuju radnu dozvolu , a radnicima iz BiH je ona potrebna " , istakla je direktorka portala BoljiPosao.com Aida Zejčinović , i dodala kako je jako puno ljudi iz BiH koji su i inače zainteresovani za poslove u inostranstvu .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: