Da dostignemo EU - 133 godine?

Sa trenutnim privrednim rastom, Srbiji će biti potrebne 133 godine da bi dostigla razvojni nivo zemalja EU, pokazuje jedno regionalno istraživanje.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 31.01.2014.

11:13

Default images

Drago Pupavac i Danica Drakulić, profesori ekonomije u Rijeci, odnosno Subotici, istraživanjem, koje je objavljeno u zborniku "Nauka, tehnologija i razvoj", došli su do podataka da je BiH za istu stvar sa rastom od jedan odsto potrebno 157 godina, dok su Hrvatskoj potrebne ukupno 64 godine, piše banjalučki "Glas Srpske"

"Poslednjih 12 godina pokazalo se da je stanje svih sistema - političkog, socijalnog, obrazovnog, inovacionog - izuzetno loše i stoga je potrebno napustiti dosadašnji tranzicioni put i pronaći novi model", rekla je Drakulićeva.

Ista situacija je i u ostalim zemljama zapadnog Balkana, pa se i u njima mora tražiti način da se razvojni nivo približi Evropi i izađe s periferije, kaže ona.

Drakulićeva smatra da liberalizam i neoliberalizam u tim zemljama nisu čak ni zaživeli, ali da se neuspeh u tranziciji može nadoknaditi primenom iskustava zemalja koje su taj put prošle uspešno.

"Ako naša politička i intelektualna elita zna šta hoće i ako ima dugoročnu strategiju koja će voditi razvoju, mogu se izbeći slabosti koje su se pokazale na primerima drugih zemalja", kaže ona, govoreći o BiH.

Ekonomski analitičari smatraju da BiH s privrednim rastom ispod deset odsto ne može doći na ekonomski nivo zapadnih zemalja. Oni strahuju i od toga da će se zbog izbora političari još manje baviti ekonomijom i njenim rastom.

"Privredni rast u BiH, koji bi bio manji od deset odsto, nedovoljan je da uopšte govorimo o mogućnosti da dođemo na ekonomski nivo zapadnih zemalja", istakao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Kako kaže, BiH nikako da se oslobodi međusobnih političkih tenzija, koje odbijaju investitore.

"Ne možemo očekivati investitore kada se zna da je BiH jedina zemlja u okruženju koja je kažnjena, u ovom slučaju zbog nesprovođenja odluke 'Sejdić i Finci', time što su joj uskraćena pretpristupna sredstva iz fondova EU, koja je trebalo da posluže da bude što više nalik zemljama iz Unije", precizira Pavlović.

Sa druge strane, dodaje on, rast koji pokazuje BiH u ekonomskom smislu je veoma mali i nedovoljan da bi se nadoknadili svi gubici koji su nastali zbog rata.

"Kada se uzme u obzir da novih investcija nema, a raste broj nezaposlenih, onda smo definitivno u situaciji gde je nizak nivo ekonomskih znanja i struke, a visok nivo troškova administracije, koji sputava bilo kakvu konstruktivnu, ekonomsku misao", kaže Pavlović.

Edin Zahirović, projekt menadžer iz Centra za razvoj i podršku Tuzla, kazao je da je osnovni razlog usporenog ekonomskog rasta nedovoljna podrška privrednom sektoru od strane vlada, te nerazvijeni kapaciteti malih i srednjih preduzeća.

"Na usporeni ekonomski rast utiču i nedovoljno razvijeni kapaciteti poljoprivrednih zadruga, nerazvijeni kapaciteti farmera", precizirao je Zahirović.

Da bi se otklonile ove barijere, dodaje, potrebno je učiniti značajne napore u predstojećem periodu.

"Otklanjanjem barijera doprineli bi bržem ekonomskom oporavku, a samim tim i ubrzali proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji", naglasio je Zahirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: