S&P o Crnoj Gori

Bonitetna agencija Standard i Purs zadržala je kreditni rejting Crne Gore na dosadašnjih BB-“ ali je revidirala prognoze ekonomije sa stabilnih u negativne.

Region

Izvor: B92

Petak, 29.11.2013.

18:36

Default images

Pogoršanje prognoze, kako se navodi, posledica je procene agencije da pogoršanje fiskalnih parametara, pre svega rast javnog duga, predstavlja značajan rizik i povećava ranjivost Crne Gore tokom tržišnog prilagođavanja.

U izveštaju agencije o finansijskoj situaciji u Crnoj Gori stoji da je ranjivost posebno naglašena usled činjenice da su instrumenti monetarne politike te države ograničeni, prenose podgorički mediji.

Analitičari "Standard i Purs" smatraju da će nivo zaduživanja i značajno učešće kredita, koji kasne sa otplatom u bankarskom sektoru, predstavljati ograničavajući faktor rasta u narednom periodu.

Dodaje se i da su potrebe Crne Gore za spoljnim finansiranjem vrlo visoke.

Konstatuje se da je Crna Gora izložena riziku od povećanja spoljnog duga, usled servisiranja troška ili zaustavljanja priliva direktnih stranih investicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: