Ko želi da gradi TE u Pljevljima?

Podgorica -- Tender za gradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima privukao je devet kompanija iz Evrope, Rusije i Kine.

Izvor: Beta
Podeli

Ponude koje su stigle u crnogorsku elektroenergetsku kompaniju, otvorene su danas, a dostavile su ih češki konzorcijum Škoda Praha, ruski Rusatom oversiz (Rusatom Overseas), poljski konzorcijum (Pol-Mot, Alstom i Foster Viler), slovačka Istroenergo grupa (IEG).

Za gradnju drugog bloka termoelektrane zainteresovano je čak pet kompanija iz Kine Čajna mašineri endžinijering (China Machinery Engineering), CGGC, te TBEL grupa i Pauer Čajna Institut (Power China Institute).

Ministarstvo ekonomije Crne Gore, danas je nakon otvaranja tendera saopštilo da su od devet ponuda za gradnju drugog bloka TE u Pljevljima, najpovoljnije, u finansijskom smislu, one koje su poslale tri kineske kompanije.

Kako je saopštilo to ministastvo Kinezi bi novu termolektranu gradili za oko 283 miliona evra, dok, recimo, Škoda iz Praga nudi cenu od oko 329 miliona evra.

Navedeno je i da je planirano da se u Pljevljima, kod sadašnje, izgradi još jedna TE, snage od 220 do 300 megavata.

U saopštenju Ministarstva ekonomije Crne Gore se naglašava da će pobednik na ovom tenderu biti saopšten kasnije, pošto posebna stručna komisija oceni sve ponude sa svih aspekata, ne samo tehničkih i finansijskih, nego i ekoloških.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) tenderom je tražila kompaniju koja će graditi novi blok Termoelektrane snage 220-300 megavata na lokaciji postojeće centrale u Pljevljima.

Obaveza ponuđača je da obezbedi do 85 odsto ukupno potrebnog novca ili da u određenom procentu "uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja".

U EPCG-u procenjuju da bi izgradnja drugog bloka TE Pljevlja "eliminisala" deficit električne energije i poboljšala održivost elektroenergetskog sistema Crne Gore.

strana 1 od 63 idi na stranu