HR: Sindikati bi ranije u penziju

Hrvatski sindikati protive se predloženom produženju starosne granice za odlazak u punu starosnu penziju sa 65 na 67 godina.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oni smatraju da bi to bio nepotrebni potez bez efekta na održivost penzionog sistema.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (ŠSH) i Hrvatsko udruženje radničkih sindikata (HURS) saopštili su da očekivano trajanje života u Hrvatskoj, kao i stanje na tržištu rada (visoka stopa nezaposlenosti, diskriminacija pri zapošljavanju starijih radnika), ne opravdavaju podizanje starosne granice za penzionisanje.

Poseban problem predstavlja činjenica da takva reforma penzionog sistema, bez istovremenih mera koje će omogućiti starijim radnicima da zaista ostanu na tržištu rada, osuđuje starije radnike na nezaposlenost i siromaštvo u poslednjoj fazi radnog veka, upozorava S S S H.

HURS se takođe protivi podizanju granice za penzionisanje sa 65 na 67 godina života, kao i za prevremenu starosnu penziju sa 60 na 62 godine.

Prosečan životni vek u Hrvatskoj niži je nego u državama koje su uvele ili nameravaju da uvedu granicu od 67 godina, a nezaposlenost u Hrvatskoj, posebno mladih, tako je velika da ne opravdava ostanak na tržištu rada stanovništva starijeg od 65 godina, upozorava ovo udruženje, a prenosi agencija Hina.

strana 1 od 63 idi na stranu