HR: Auto-putevi idu pod koncesiju

Zagreb -- Hrvatsko Ministarstvo pomorstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je konkurs za davanje pod koncesiju auto-puteva u toj državi.

Izvor: Tanjug, SEEbiz
Podeli

Procenjena vrednost koncesije je 22,5 milijardi kuna (tri milijarde evra), a krajnji rok za dostavljanje prijava je 15. novembar.

Kriterijum za izbor ponude je najviša ponuđena naknada za koncesiju, a davalac koncesije je hrvatska Vlada, prenosi portal SEEbiz.

Rok trajanja koncesije je 30 godina, a dodatno se navodi da će "tačno trajanje koncesionog razdoblja biti utvrđeno u drugoj fazi pregovaračkog postupka, a procenjuje se na 30-50 godina".

Hrvatska vlada je 4. jula prihvatila model monetizacije javnog duga Hrvatskih auto-puteva i auto-puta Rijeka-Zagreb kroz dodelu koncesije za upravljanje i održavanje auto-puteva na rok od 30 do 50 godina.

Koncesija se odnosi samo na celu dužinu izgrađenih auto-puteva (1.024 kilometara), uz mogućnost za još 30 kilometara planiranih za izgradnju, ali nipošto neće moći da se pregovara o samo pojedinim, isplativijim deonicama.

Ponude će javno biti otvorene u sedištu Ministsrtva 15. novembra.

strana 1 od 63 idi na stranu