Japanci zapošljavaju 120 ljudi u RS

Banja Luka -- Japanska kompanija Sankio otvoriće u okviru banjalučke kompanije Poslovna zona (bivši Incel) pogon za proizvodnju čeličnih opruga za autoindustriju.

Izvor: Tanjug
Podeli

Japanska kompanija će u prvoj godini rada zaposliti 120 radnika.

Poslovna zona je od strane Vlade i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS određena da bude lokalni partner japanskoj kompaniji iz Nagoje, naveo je direktor Poslovne zone, Đurađ Banjac, a prenosi portal Indikator.ba.

Japanci su u skladu s tim u Banjaluci osnovali preduzeće Sankio, koje bi, na osnovu japanske tehnologije i uz monitoring japanskih stručnjaka, proizvodilo opremu za autoindustriju.

Vrednost investicije u prvoj godini, kako kaže Banjac, iznosila bi 4,8 miliona evra, od čega je preduzeće Sankio Banjaluka uložilo pola miliona u "know how" (znanje i iskustvo), putem kojeg su pribavljeni svi patenti, licence, tehnološka i ostala prava za proizvodnju čeličnih opruga.

Poslovna zona će ući u zajedničko preduzeće sa Japancima i kao svoj vlasnički ulog uneti objekat od 4.000 kvadratnih metara, koji je prema zahtevima japanske kompanije, neophodan prostor za prvu fazu realizacije projekta i početka proizvodnje.

"U narednom trogodišnjem investicionom ciklusu planirano je zapošljavanje od 300 do 500 radnika", istakao je Banjac, napominjući da je celokupna proizvodnja u prvoj godini već ugovorena za japansko tržište.

U menadžmentu Poslovne zone veruju da je ovo samo prva u nizu investicija iz Japana, koja za krajnji cilj buduće saradnje ima otvaranje više proizvodnih firmi u RS, sa japanskom tehnologijom.

Vesti

strana 1 od 1937 idi na stranu