Za pad BDP kriva ekonomska politika

Bruto društveni proizvod u Hrvatskoj je u padu zbog izostanka ekonomske politike koja treba da podstiče i razvija proizvodnju, kaže ekonomista, Ljubo Jurčić.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 30.08.2013.

16:41

Default images

Statistički, pad BDP u drugom kvartalu od 0,7 odsto, na godišnjem nivou, rezultat je, pre svega, pada proizvodnje i usluga od kojih najviše zavisi nivo BDP u tom razdoblju, jer nema znatnijeg uticaja turizma i poljoprivrede, kaže Jurčić, a prenosi Hina.

Negativna kretanja u privredi zapravo su posledica izostanka aktivne vladine ekonomske politike podsticanja proizvodnje, izjavio je on, nakon što je Državni zavod za statistiku saopštio da je u drugom kvartalu BDP pao za 0,7 odsto, što je manje nego u prvom tromesečju, kada je potonuo za 1,5 odsto.

Jurčić smatra da vlada podizanjem poreza i cena energenata čini upravo suprotno, a to se vidi u padu proizvodnje i stagnantnim ekonomskim odnosima s inostranstvom.

Zato je pad BDP isključivo efekat tekuće ekonomske politike, tvrdi ovaj ekonomista i dodaje da je uvođenje poreske discipline neosporna mera ekonomske politike, ali da je moraju pratiti aktivnosti drugih vladinih resora, što je, kako kaže, izostalo.

Komentarišući izjavu potpredsednika vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Branka Grčića, o povoljnom uticaju svih delova BDP na rezultat drugog kvartala, osim uvoza, Jurčić kaže da vlada ne treba da tumači statistiku, nego da preduzima mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: