Gubitak Gorenja 7,8 miliona €

Grupa Gorenje je u prvoj polovini 2013. imala gubitak od 7,8 miliona evra, što je u skladu sa godišnjim planom poslovanja, rečeno je na skupštini Gorenja.

Region

Izvor: Beta

Petak, 30.08.2013.

12:59

Default images

Polugodišnji prihodi grupe su iznosili oko 590 miliona evra što je za 2,7 odsto manje nego u istom periodu 2012.

Ocenjeno je da su na poslovanje grupe uticali pad prodaje kućnih aparata na evropskom tržištu od 1,2 odsto, slabljenje nekih nacionalnih valuta prema evru, a pre svega srpskog dinara, ruske rublje, švedske krune i australijskog dolara, kao i seljenje proizvodnje na druga tržišta.

Gorenje je od prodaje kućnih aparata ostvarilo oko 85 odsto svih prihoda. Rast prodaje te robe je bio 1,4 odsto, čemu je najviše doprineo porast izvoza u Rusiju, Ukrajinu, i Hrvatskoj, ali i u Nemačku, koja je pored Rusije, za tu slovenačku grupu jedno od najvećih tržišta.

Prodaja u istočnoj Evropi je povećana za 7,6 odsto, ali je zbog negativnih kursnih razlika porast prihoda iznosio 7,1 odsto. Povećanjem prodaje Gorenje je ojačalo svoj položaj u istočnoj Evropi i tržišno učešće povećalo sa 0,29 na 3,56 odsto.

U izveštaju o poslovanju navedeno je da je Gorenje novac od prodaje nekoliko nepokretnosti u Sloveniji, Francuskoj i Češkoj, koristilo za razduživanje.

Najavljeno je da će Gorenje u narednim danima u fabrici u Velenju početi da proizvodi mašine za sudje, što je do sada radjeno u fabrici slovenačke grupe u Švedskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: