Prva istražna bušotina u Srpskoj

Jadran-Naftagas, zajedničko preduzeće NIS-a i ruske kompanije Njeftegazinkor, započelo je u Republici Srpskoj bušenje prve istražne bušotine „Ob-2“.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 30.05.2013.

16:27

Default images

Ova bušotina se nalazi kod Obudovca, u opštini Šamac. Bušotina je pronađena na osnovu obrađenih podataka 2D seizmičkih ispitivanja koja su sprovedena tokom 2011. i 2012. godine na teritoriji Republike Srpske.

Bušenje je povereno NIS-ovoj servisnoj kompaniji ,,Naftagas – Naftni servisi’’ d.o.o.

Svečanoj ceremoniji početka bušenja prisustvovali su pored Kirila Kravčenka, generalnog direktora NIS-a, Aleksandr Jurevič Voronjin, zamenik generalnog direktora Zarubežnjefta, majke kompanije NeftegazInKora i visoki zvaničnici Republike Srpske, predsednik Milorad Dodik i Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva.

Planirano je da se tokom 2013. godine izvede bušenje još jedne istražne bušotine u istočnom delu Republike Srpske, na teritoriji opštine Bijeljina. U zavisnosti od rezultata koje bude dalo bušenje zavisiće dinamika daljih istraživanja nafte i gasa na ovom području.

„Početak bušenja istražne bušotine u Obudovcu ne znači automatski i pronalaženje nafte, s obzirom da je prema međunarodnoj praksi istraživanja nafte i gasa, procenat uspešnosti istraživanja oko 30 odsto, a neuspeh je uvek oko 70 odsto“, izjavio je ovom prilikom generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

U geološko-istražne radove na teritoriji Republike Srpske investirano je oko 13 miliona dolara u periodu od godinu dana (2011-2012.), a planirano ulaganje u tu svrhu za 2013. godinu iznosi oko 19,5 miliona dolara. Do kraja 2014. planira se da se u istraživanja nafte i gasa investira 40,7 miliona dolara, a u fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara pod uslovom da se dokažu rezerve.

Na osnovu plana geološko-istražnih radova za teritoriju Republike Srpske, do sada je urađeno ponovno tumačenje starih seizmičkih podataka, kao i dekonzervacija i ispitivanje dve stare bušotine. Istraživanja su pokazala da na ovim područjima postoji potencijal za pronalazak nafte i gasa. Tome su doprinela i nova seizmička ispitivanja na relaciji Novi Grad – Doboj od 210 km, zatim na istražnom prostoru Semberije (516 km), kao i na istražnom prostoru Posavine (310 km), na potezu od Banja Luke do Zvornika (303 km) i Majevice (100 km).

Prilikom istraživanje nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske, korišćene su osnovne metode: 2D i 3D seizmička ispitivanja. Cilj ovih ispitivanja jeste detaljno sagledavanje geološke građe područja i definisanje geološkog modela, odnosno izdvajanje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa.

Obrada i interpretacija do sada snimljenih seizmičkih podataka urađene su u Naučno-tehnološkom centru NIS Naftagas. Zahvaljujući njihovoj saradnji sa stručnjacima iz ruskih naftnih kompanija ,,Gasprom njeft’’ i ,,Zarubežnjeft’’, definisane su lokacije za bušenje prvih istražnih bušotina na teritoriji Republike Srpske.

Istražnim radovima u Republici Srpskoj prethodio je Ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na teritoriji Republike Srpske. Ovaj ugovor su 2011. godine potpisali „Jadran-Naftagas“ i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske. Koncesija je dobijena na period od 28 godina (tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploataciju). ,,Jadran-Naftagas’’ se ovim ugovorom obavezao da će u tom periodu, na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, investirati 229 miliona dolara u istraživanja i eksploataciju ugljovodonika na teritoriji Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: