Hrvatska osniva novi telekom

Hrvatska bi uskoro trebalo da dobije novu telekomunikacionu kompaniju koja bi obezbedila širokopojasni, brzi jeftini internet u celoj zemlji.

Region

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2013.

11:01

Default images

Vlada Hrvatske će na sutrašnjoj sednici o tome doneti odluku, prenosi portal Poslovni.hr.

Na ovaj način bi se uveo red u upravljanje infrastrukturom i dodatno liberalizovalo tržište interneta, pa se veruje da će predlog dobiti "zeleno svetlo".
Nova kompanija preuzela bi na sebe upravljanje slobodnom optičkom mrežom državnih preduzeća kao što su Hrvatske autocesta, Hrvatske željeznice, HEP, Plinacra, Janafa, Autocesta Rijeka-Zagreb.

Te su kompanije gradile mreže za svoje potrebe, na primer za signalizaciju, ali se većina kapaciteta komercijalno ne koristi.
Nova telekomunikaciona kompanija ne bi bila operator, nego bi svima pod jednakim uslovima pružala iznajmljivanje mreže.
Kako se podseća, medjugradsku povezanost Hrvatske u potpunosti drži najveći operator T-HT, pa bi mu nova kompanija, kojoj je cilj obezbedjivanje širokopojasnog interneta ''do baš svakog, pa i najudaljenijeg sela'', postala konkurencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: