HR: Nema više poreza na luksuz

Zbog izmenene poreske politike u Hrvatskoj su poskupela cigarete, a pojeftinili luksuzni proizvodi.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.11.2012.

14:06

Default images

Za nekoliko dana, zbog povećanja akciza, prosečna kutija cigareta biće skuplja od pola do jedne kune (0,06 do 0,13 evra).

Vlada je tom odlukom prihvatila predlog koji je predstavio ministar finansija Slavko Linić, koji je najavio da će najviše poskupeti najjeftinije cigarete, a da odluka stupa na snagu objavljivanjem u Narodnim novinama (odgovara Službenom glasniku).
Odlukom o akcizama predlaže se da iznos specifične trošarine ostane 180 kuna (106 evra) za 1.000 cigareta, uz povećanje proporcionalne akcize od 36 odsto maloprodajne cene cigarete i povećanje iznosa minimalne akcize na cigarete sa 375 na 486 kuna (50 na 64,4 evra) za 1.000 komada cigareta.
Povećava se akciza i na sitno rezani duvan, tako da iznosi 325 kuna (43 evra) za jedan kilogram. Država planira da već u decembru prikupi 24,2 miliona kuna (3,2 miliona evra) više nego što su duvanske akcize donosile do sada, a u 2013. godini će od tih akciza, ako gradjani Hrvatske ne odluče da prekinu s lošim navikama, skupiti dodatnih oko 300 miliona kuna (oko 40 miliona evra).

Vlada je usvojila i Predlog zakona o prestanku važenja zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode od 1. januara.
Poseban porez na zlato i nakit, satove, bunde i ostale slične proizvode od Nove godine neće biti potreban jer Hrvatska u julu ulazi u EU i zato što je značaj tog poreza za državnu blagajnu gotovo bezbačajan jer se skupi tek 10 miliona kuna (1,32 miliona evra).
Najveći deo odnosi se na nakit i plemenite metale, što je veliki teret u poslovanju hrvatskih zlatara, zato što mnogi Hrvati po nakit i slične proizvode odlaze u inostranstvo, izjavio je premijer Zoran Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: