Slovenija prodaje udeo u NLB-u?

Slovenija treba da proda svoj celokupan udeo u najvećoj slovenačkoj banci, Novoj ljubljanskoj banci, izjavio je slovenački ministar finansija Janez Šušteršič.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.11.2012.

19:04

Default images

Šušteršič je ukazao da se strategija zadržavanja 25 odsto akcija plus jedna pokazala kao "prepreka" u pronalaženju mogućih kupaca, prenosi slovenačka agencija STA.

On je dodao da vlada mora zatražiti od parlamenta da omogući punu privatizaciju gubitaške NLB banke, u kojoj država poseduje 59 odsto akcija.

Slovenački parlament je u oktobru usvojio zakon za osnivanje "loše banke" koja će preuzeti veliki obim rizičnih zajmova koji se nalaze u posedu državnih banaka.

Komentarišući poziv NLB-a za injekciju kapitala od 375 miliona evra "iz predostrožnosti", Šušteršič je rekao da je takav poziv znak da nadzorni odbor NLB-a "radi svoj posao".

On je istakao da tražena injekcija kapitala nije rezultat regulatornih zahteva i da ne mora da bude ubrizgana do kraja ove godine.

Šušteršic je, takođe, rekao da će ulivanjem sredstava, stopa adekvatnosti kapitala (core tier 1) porasti iznad propisane granice od devet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: